Svet

NUKLEARNA ENERGIJA SE VRAĆA NA VELIKA VRATA! Zemlje pogasile reaktore, ali posle rata u Ukrajini su se predomislili

Autor Uroš Matejić

Zemlje shvatile značaj nuklearne energije u kombinaciji sa obnovljivim izvorima energije.

Izvor: Christian Schwier/Shutterstock

Nuklearna energija se vraća na velika vrata širom sveta, izjavio je u ponedeljak šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol, izdvajajući Francusku, Aziju, Severnu Ameriku i Bliski istok.

"Posle ruske invazije na Ukrajinu, mnoge zemlje su shvatile značaj nuklearne energije u kombinaciji sa obnovljivim izvorima energije, domaćom proizvodnjom električne energije", rekao je Birol uoči ministarskog sastanka zakazanog za utorak.

Nemačka je, pak, prošle godine isključila sa mreže poslednji nuklearni reaktor, a šef IEA smatra da bi Berlin trebalo da preispita tu odluku.

"Da sam na poziciji vlasti u zemlji sa tehnologijom sa besprekornim rezultatima, bez ikakvih izazova, i da odustanem od toga i razmotrim opcije koje će povećati moje oslanjanje na druge zemlje i emisije (štetnih gasova), dobro bih razmislio", rekao je Birol.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, belgijska vlada je vodila sličnu politiku, ali su se predomislili, istakao je on. Nuklearni otpad je ozbiljan izazov, priznao je, ali se on može rešiti, i prema njegovim rečima, nije razlog za odbacivanje (nuklearne) tehnologije.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U. M.)