Svet

ONA JE NOVA META PUTINA? Nakon smrti Navaljnog, uperila prst u ruskog predsednika, poslala mu i pismo

Autor Aleksandar Blagić

Julija Navaljna, supruga preminulog Alekseja Navaljnog, rekla je ranije da podržava svog muža.

Izvor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Smrt Alekseja Navaljnog i dalje je svetska tema broj 1, a nemački "Bild" u tekstu analize postavlja pitanje da li je ugrožen život Julije Navaljne, supruge preminulog Alekseja. Ona je ranije rekla da podržava svog supruga i to ne zato što mu je žena, već zato što mu je "podrška".

U trenutku kada je saznala za smrt supruga, bila je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Ona je tada izjavila da "Putin lično m ora da odgovara za sve zločine koje je počinio u našim zemljama".

Dan kada je Julija Navaljna postala međunarodno poznata je 21. avgust 2020. godine. Dan ranije, njen muž je bio žrtva trovanja. Ona je stajala ispred bolnice u sibirskom gradu Omsku sa naočarima za sunce i zahtevala da se njenom mužu, koji se borio za život, dozvoli odlazak na lečenje u inostranstvo. Njen samouveren nastup oduševio je Zapad. Ona je učinila sve da svog muža izvuče iz bolnice u Omsku u Sibiru.

Julija Navaljna je održavala kontakt sa novinarima, organizovala nemačke lekare i spasonosni let za Berlin. Da bi to postigla, napisala je pismo Vladimiru Putinu, njegovom najvećem neprijatelju. Julija Navaljna se smatra jednom od najuticajnijih žena u Rusiji. Kremlju lojalni kanal "Zargrad.tv", koji je u vlasništvu oligarha Konstantina Malofejeva, obratio joj se u desetominutnoj objavi ubrzo nakon hapšenja Navaljnog 2021. godine i zapretio: Ako ode u politiku i pretvori se u "rusku Tihanovsku”, (Svetlana Tihanovska, liderka opozicije u Belorusiji, prim.prev) biće objavljene informacije o navodnim poslovima nje i njenog supruga.

Julija Navaljni
Izvor: YouTube/Алексей Навальный

Ali, to nije odvratilo Navaljnu. Činjenica je da i žene koje otvoreno kritikuju Putinov režim žive opasnim životom u Rusiji. Evo šta pokazuje slučaj Ane Politkovske: Reporterka, koja je izveštavala o kršenju ljudskih prava u Čečeniji, ubijena je ispred svog moskovskog stana 7. oktobra 2006. - na Putinov rođendan.

Porodica Navaljni napustila je Rusiju 2021. godine. Malo se zna o njihovom mestu stanovanja. Aleksejeva žena se često pojavljivala u Nemačkoj. U intervjuu za "Špigl” jednom je rekla, na pitanje da li želi da se bavi politikom: "Moraš da želiš da budeš političar. Želim nešto drugačije. Želim da ljudi upamte da je Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider, u zatvoru."

Međutim, ona je sad rekla da želi da nastavi posao svog supruga i da želi da izgradi slobodnu Rusiju. Ona je navela da će raditi u korist građana Rusije kako bi se izborili sa Kremljom i stvorili “novu Rusiju”. U međuvremenu ona se sastaje sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, dok SAD i EU nastavljaju da razmatraju mere protiv Rusije zbog smrti Navaljnog.

BONUS VIDEO:

(Blic/MONDO/A.B.)