Svet

RAKETIRAN BROD U CRVENOM MORU, NAFTA CURI VIŠE OD 30 KILOMETARA! "Svetu preti velika katastrofa" (VIDEO)

Autor Aleksandar Blagić

U Adenskom zalivu je došlo do velike ekološke katastrofe kada su Huti napali brod koji je ostavio iza sebe trag nafte dugačak 30 kilometara.

Izvor: PLANET LABS PBC / WillWest News / Profimedia

Huti su napali teretni brod koji je iza sebe ostavio veliku naftnu mrlju u Adenskom zalivu, a Sjedinjene Američke Države ocenile su to u petak kao ekološku katastrofu koja bi mogla da se pogorša, prenosi "Jutarnji list". Teretni brod "Rubymar" plovio je pod zastavom Belizea, njim je upravljao Liban, a prevozio je zapaljivo veštačko đubrivo.

Brod stoji u mestu nakon raketnog napada za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici. Posada je evakuisana u Džibuti nakon napada na brod sa boka.

Drugi projektil pogodio je palubu broda, ali nije prouzrokovao veću štetu. Brod je usidren, u njega polako voda prodire, a naftna mrlja iza njega dugačka je oko 30 kilometara.

U trenutku napada, brod "Rubymar" prevozio je više od 41.000 tone veštačkog đubriva koje je moglo da se "istrese" u Crveno more i da pogorša situaciju. Od trenutka kada su Huti počeli da napadaju komercijalne brodove, napad na "Rubymar" načinio je najveću štetu.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/A.B.)

Tagovi