Svet

EVROPSKA KOMISIJA OBJAVILA STRATEGIJU ZA ODBRANU! Pare uzimaju od zamrznute ruske imovine i to sipaju u vojnu tehniku

Autor Uroš Matejić

Evropska komisija objavila strategiju za odbranu, potrebno bolje ulagati, što znači zajedno kao Evropljani.

Tenkovi K2 vojske Južne Koreje pucaju tokom vojne vežbe uživo tokom Defence Ekpo Korea (DKS Korea) na teren za obuku u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve Koreje u Počeonu 20. septembra 2022.
Izvor: Profimedia

Evropska komisija predložila je danas prvu Evropsku strategiju za odbrambenu industriju (EDIS) u kojoj se ističe da zemlje članice EU moraju više, bolje i zajedno ulagati u oblasti odbrane. Kao prvi korak u implementaciji strategije, Komisija je predstavila zakonski predlog Evropskog programa za obrambenu industriju (EDIP), za koji je iz evropskog budžeta u periodu od 2025. do 2027. godine namenjeno 1,5 milijardi evra i okvir mera kako bi se osiguralo da odbrambeni proizvodi budu blagovremeno dostupni.

"Snažna, otporna i konkurentna evropska odbrambena industrija je strateški imperativ i preduslov za jačanje naše odbrambene spremnosti", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. Borelj je dodao da su decenijama članice EU izdvajale veoma malo za odbranu i da je sada potrebno ulagati "više, bolje i zajedno".

Povratak konvencionalnog ratovanja

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, koji predstavlja povratak konvencionalnog ratovanja visokog intenziteta na tlu Evrope, Komisija naglašava da Evropska unija i njene države članice moraju da povećaju svoju spremnost, što znači da svojim oružanim snagama obezbede neophodne količine odbrambene opreme i sisteme.

U Komisiji ističu da njihove analize pokazuju da su zemlje članice u proteklom periodu trošile znatno manje od dva odsto svog BDP-a na odbranu, što je cilj koji su sebi postavile zemlje članice NATO. Da su zaista uložili ta dva odsto u poslednjih 15 godina, to bi danas iznosilo dodatnih trilion evra. "To je red veličine onoga što sada treba da nadoknadimo", kažu u Komisiji.

Izvršna potpredsednica Komisije Margret Vestager kaže da je strategija odgovor na promenu bezbednosne paradigme u Evropi. Ona ističe da su države članice do sada trošile na odbranu kupujući različite sisteme naoružanja, uglavnom izvan EU, i da je sada kada njihovi odbrambeni proračuni snažno rastu, potrebno bolje ulagati, što znači zajedno kao Evropljani.

Jačanje saradnje ne znači oduzimanje ovlašćenja državama

To znači da je neophodno smanjiti fragmentaciju i povećati saradnju kako bi se ostvario puni potencijal sve većeg ulaganja država članica u odbranu. Komisija poziva države članice da do 2030. godine najmanje 40 posto odbrambene opreme nabavljaju zajednički i da do 2030. godine evropska industrija obezbedi najmanje 50 odsto vojne opreme u EU.

Komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton kaže da je 68 odsto oružja koje je EU kupila za Ukrajinu proizvedeno u Sjedinjenim Državama. Komisija ističe da jačanje saradnje između država članica u oblasti odbrane ni u kom slučaju ne znači da EU preuzima ovlašćenja država članica koje su i dalje isključivo nadležne za pitanja odbrane. Komisija je takođe predložila da se deo profita koji dolazi od zamrznute ruske imovine iskoristi za kupovinu oružja za Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U. M.)