Svet

ISIS CILJAO DVE DRŽAVE PRE RUSIJE? Otkrivene tajne veze Moskve, Islamisti ovo nisu oprostili Putinu

Autor Aleksandar Blagić

Islamska država preuzela je odgovornost za masakr u Moskvi, a otkrivene su nove veze Rusije i Islamske države.

Izvor: Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

U masakru u Moskvi u petak uveče u koncertnoj dvorani Kroku stradalo je najmanje 143 ljudi, a isto toliko je povređeno. Uhapšeno je 11 osoba, četiri se vode kao glavne odgovorne, a predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da su napadači uhapšeni blizu granice sa Ukrajinom i da su imali kontakte sa tom državom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bio oštar prema Putinu i upotrebio je teške reči dan nakon masakra, dok britanski "Gardijan" otkriva nove konekcije Ruske Federacije i Islamske države.

Vera Mironova, novinarka koja se bavi organizacijom ISIS, vršila je istraživanje za portal "Meduza" i otkrila je da je Rusija u prošlosti umela da regrutuje pripadnike ISIS-a za operacije u Ukrajini i Zapadnoj Evropi. Ona je navela na svom "X" nalogu, nekadašnjem "Tviteru", da su još dve evropske zemlje navodno bila meta tadžikistanaca koji su pripadnici ISIS-a.

Reč je o Nemačkoj i Turskoj. U Nemačkoj su svi napadači uhapšeni i pre nego što su započeli svoju akciju, dok im je plan u Moskvi uspeo u petak 22. marta u večernjim časovima.

Pavel Vojcik, stručnjak za Islamsku državu i njihov način komunikacije i propagandu, naveo je da se komunikacija unutar Islamske države odvija na identičan način kao i nakon napada koji su izvedeni u Teheranu i Kabulu. Prema njegovim rečima, ISIS ima mnogo motiva za napad na Rusiju zbog umešanosti Moskve u kampanje u Siriji, Maliju i Burkini Faso.

"Vladimir Putin je promenio tok sirijskog građanskog rata intervencijom 2015. godine kada je stao na stranu predsednika Bašira Al Asada protiv opozicije i Islamske države", rekao je Vojcik.

Pogledajte fotografije masakra u Moskvi

BONUS VIDEO:

(Guardian/MONDO/A.B.)