PORODIČNA DRAMA ZA NASLEDSTVO BRINE CELU EVROPU! Otkaz u firmi milijardera dao glavni lik, a deca trljaju ruke

Ostavka zamenika milijardera Arnoa je usledila usred ogorčene bitke za presto, u kojoj se bori petoro Arnoove dece.

Blondet Eliot/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prošle nedelje je Antonio Beloni podneo ostavku na mesto zamenika Bernarda Arnoa, milijardera, izvršnog direktora francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH. Ostavka je usledila u jeku ogorčene bitke za presto, u kojoj se bori petoro Arnoove dece. Kako navodi britanski Telegraf, bitka za Arnoovo nasleđe, u najvećoj evropskoj kompaniji, predstavlja veliku opasnost za širu kontinentalnu privredu.

Od kada se Beloni pridružio Arnovom konglomeratu, direktor italijanskog porekla smatran je brojem dva kompanije, koji održava svakodnevne operacije. Retko je dolazio na naslovne strane. Ali većina velikih biznismena i milijardera ima zamenika na koga se oslanjaju da bi sve funkcionisalo glatko. Belonijev iznenadni odlazak je rezultat toga što je Arno svoju decu postavio na ključne pozicije u kompaniji.

Njegova starija ćerka Delfin (48) vodi Christian Dior Couture; Antoine (46), ima kontrolu nad marketingom LVMH; Aleksandar (31) je broj dva u Tiffani & Co, nadgleda proizvode i komunikacije; Frederik (29) vodi odeljenje satova, a Žan (25) je zadužen za razvoj kategorije satova Luja Vitona. Ali investitori su sada veoma zabrinuti da će se Beloni pokazati važnijim za uspeh kompanije nego što je njegov spoljni profil sugerisao. Kako The Telegraph ističe, ovo je užasan model za vođenje multinacionalne kompanije. LMVH nije mali modni biznis već globalni konglomerat. Sa tržišnom vrednošću od 425 milijardi evra, najveća je evropska kompanija. Akcije su ranije ove godine dostigle najviši nivo u istoriji, po prvi put prešavši granicu od 400 milijardi evra.

Kakav model upravljanja imaju drugi konglomerati?

Postoje potomci Stiva Džobsa u Apple-u, Bila Gejtsa u Majkrosoftu, Džefa Bezosa u Amazonu. Ali ulagači su mirni, opušteni i sigurni jer je praksa da, kako uticaj osnivača bledi, kontrolu u ime akcionara preuzimaju profesionalni menadžeri, izabrani isključivo na osnovu sposobnosti. Čini se da Arno ide u suprotnom smeru.

Profesionalni menadžeri, izbrušeni na nemilosrdnom tržištu, odlaze, dok on postavlja decu na ključne pozicije - čekajući da vidi ko od njih ima talenat i ambiciju da preuzme LMVH kada on konačno odstupi. U međuvremenu, previše je toga na kocki jer se Arnoov LMVH pretvara u porodičnu svađu. Nemiri u najvećoj kompaniji na kontinentu predstavljaju veliku opasnost za francusku berzu i širu evropsku privredu. Jedan pogrešan potez Arnoa i ne samo jedno porodično bogatstvo će se srušiti, zaključuje britanski The Telegraph.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BALAŠEVIĆ MU OSTAVIO NEDOVRŠEN ZADATAK! Kiki Lesandrić nasledstvom OŽIVEO DUH PANONSKOG MORNARA: Tražio sam Đoletovu emociju!  Kurir televizija

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)