Svet

TERORISTE IZ MOSKVE ČEKA SMRTNA KAZNA? Rusija ima pakleni plan, suđenje se seli u drugu državu

Autor Aleksandar Blagić

Rusija razmatra da ukine moratoriju na smrtnu kaznu.

Izvor: X/@MarioNawfal/Tass, Ria, Sputnik/Printscreen

Nakon masakra u Moskvi u kojem je stradalo blizu 150 ljudi, Ruska Federacija navodno planira da ukine moratorijum na smrtnu kaznu, piše "Izvestija". Prema poslednjim informacijama, ubijeno je 144 ljudi, a suđenje bi moglo da se prebaci u Belorusiju.

Kako navodi "Komersant", stradala su tri beloruska državljana i zbog toga bi suđenje moglo da se prebaci u tu državu. Marija Butina, predstavnica ruske Dume, navodi da Belorusija i dalje ima smrtnu kaznu.

"Belorusija i dalje ima smrtnu kaznu u zakonodavstvu i ima pravo da sudi počiniocima terorističkog napada u Кrokusu zbog smrti svojih građana", rekla je Butina.

Belorusija bi na osnovu mogla da traži izručenje svih uhapšenih koji su učestvovali u terorističkom napadu u Moskvi. Prema njenim rečima, optuženi se nadaju da će izbeći smrtnu kaznu.

"Dobro sam upoznata sa beloruskim zakonodavstvom, uključujući i smrtnu kaznu, koja važi. U ovom slučaju se radi o ubistvu dvoje ili više ljudi tako da imate isto pravo da sudite tim ljudima kao i Ruska Federacija. Hajde da sačekamo da vidimo jer su pregovori u toku", dodala je Butina.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)