Svet

IZRAEL UBIO KOMANDANTA HEZBOLAHA! Borbenim avionima zasuli selo na jugu Libana - strah se širi regionom

Autor Uroš Matejić

Izraelska vojska je ubila komandanta Alija Ahmeda Hasina.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izrael je u vazdušnom napadu na južni Liban rano ujutro u ponedeljak ubio komandanta Hezbolaha, odmah nakon što su Ujedinjene nacije upozorile da prekogranični napadi eskaliraju i da se nasilje mora zaustaviti. Hezbolah i izraelska vojska razmjenjivali su vatru preko granice dok se nastavlja rat u pojasu Gaze, izazivajući strah od širenja sukoba na celi region.

Izraelski ratni avioni gađali su selo al-Sultani rano u ponedeljak, ubivši komandanta elitnih jedinica Hezbolaha Radvana i još dvoje ljudi, objavila je izraelska vojska i dva libanska bezbednosna izvora. Izraelska vojska je identifikovala komandanta kao Alija Ahmeda Hasina, tvrdeći da je on odgovoran za planiranje i izvođenje napada na Izraelce. Hezbolah je objavio informacije o njegovoj sahrani, ali nije precizirao njegovu ulogu.

Oko 270 boraca Hezbolaha, kao i 50 civila, ubijeno je u izraelskim napadima u proteklih šest meseci. U napadima libanskog pokreta ubijeno je deset izraelskih vojnika i upola manje civila. Desetine hiljada stanovnika sa obe strane evakuisano je zbog sukoba, a posebno je pogođen poljoprivredni sektor južnog Libana. Specijalna koordinatorka Ujedinjenih nacija za Liban Džoana Vroneka i komandant mirovne misije te organizacije u zemlji Aroldo Lazaro izjavili su u ponedeljak u zajedničkom saopštenju da nasilje mora da prestane.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U. M.)