Svet

DANAS SE OČEKUJE DIREKTAN IRANSKI NAPAD NA IZRAEL! Spremili više od 100 dronova i desetine projektila

Autor Uroš Matejić

Kako tvrde dva američka zvaničnika Iran će danas napasti Izrael.

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su za CBS njuz da se veliki iranski napad na Izrael očekuje danas, koji će verovatno uključivati više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne ciljeve unutar zemlje. Zvaničnici su rekli da bi za Izraelce bio izazov da se brane od napada tolikih razmera i iako su smatrali da bi se Iranci mogli odlučiti za napad manjeg obima kako bi izbegli dramatičnu eskalaciju, verovalo se da je njihova odmazda neminovana.

Teheran nije javno naznačio kako i kada će uzvratiti vatru, tako da je nejasno dokle će iranski lideri ići. Ako odluče da izvrše direktan napad na Izrael, postoji bojazan da bi to moglo gurnuti rat Izraela protiv Hamasa u mnogo širi regionalni sukob. S obzirom da se iranska odmazda očekuje u bilo kojem trenutku, američki Stejt department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju izvan velikih gradova.

Najnovije smernice navode da putovanje zvaničnika američke vlade u Izrael može biti dodatno ograničeno bez obaveštenja u zavisnosti od situacije. Podsetimo, pre dve nedelje izveden je napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko visokih zvaničnika iranske republikanske garde.

BONUS VIDEO:

(MONDO/U. M.)