Uživo

EKSPLOZIJE I SIRENE ODJEKUJU IZRAELOM: Počeo je iranski napad, Amerikanci i Britanci reagovali!

Tenzije na Bliskom istoku su pojačane nakon što je Iran lansirao dronove kamikaze na Izrael.

Izvor: NBC News/IsraeliPM/Shutterstock/Below the Sky/Anas-Mohammed

Iran je lansirao dronove kamikaze na Izrael. Portparol izraelske armije Danijel Hagari potvrdio je da su desetine dronova lansirane sa teritorije Irana ka toj zemlji. Prema njegovim rečima, izraelsko vazduhoplostvo nadgleda dronove i uz to je naglasio da će proći nekoliko sati dok oni dolete do vazdušnog prostora zemlje.

1:15

Britanci poslali borbene avione, Amerikanci srušili dronove

Vojni zvaničnici tvrde da su američke snage srušile nekoliko iranskih dronova koje su putovale ka Izraelu. Takođe, britansko ministarstvo odbrane pokrenulo je svoje avione sa Kipra i dobili su dozvolu da iznad Iraka i Sirije sruše bilo koji iranski dron ili projektil koji uhvate u svom radaru. Nije precizirano koliko je britanskih "Tajfuna" poletelo u susret dronovima.

1:00

Sirene se čuju u Jerusalimu!

Oko 00.45 časova po vremenu u Srbiji, a oko 1.45 po lokalnom vremenu, začule su se sirene za vazdušnu opasnost, da upozore građane da siđu u skloništa. U tom trenutku začule su se i jake eksplozije, od aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane od dronova i balističkih raketa.

Na slici: Puste ulice Tel Aviva:

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

0:07

Poletele i balističke rakete!

Agencija Asošijeted pres objavila je, pozivajući se na iranske medije, da je Teheran lansirao i balističke rakete ka unutrašnjosti Izraela. One imaju veći domet od dronova-kamikaza.

Izvor: Printscreen/Twitter/Kian Sharifi @KianSharifi

23:50

Nova pretnja Irana!

Iranski ministar odbrane Mohamed Reza Aštijani upozorava da će Teheran odlučno odgovoriti svakoj zemlji koja "otvori svoj vazdušni prostor ili teritoriju za napade Izraela na Iran".

23:46

Jordan proglasio vanredno stanje!

Jordan je proglasio vanredno stanje zbog straha od iranskog napada na Izrael. Ranije večeras, jordanske vazduhoplovne vlasti saopštile su da se privremeno zatvara vazdušni prostor te zemlje.

23:41

Iran lansira stotine dronova?

Iako nema konačne potvrde, američki ABC nuz objavio je u toku večeri da Sjedinjene Države veruju da je Iran spreman da lansira i do 500 dronova i projektila i to ne samo iz svoje države, već iz više zemalja - Irana, Iraka, Sirije, Libana i Jemena. Za to vreme, Jordan je objavio da je zatvorio vazdušni prostor iznad svoje teritorije.

Izvor: youtube/NBC News

23:40

Liban zatvara vazdušni prostor!

Posle Jordana, i Liban zatvara svoj vazdušni prostor. Libanka televizija "Al Jadeed" javlja da se vazdušni prostor te zemlje privremeno zatvara usred pretnji iranskim napadom na Izrael.

23:38

Sirijska vojska stavlja svoje raketne sisteme u stanje visoke pripravnosti!

Sirija je stavila svoje raketne sisteme u stanje visoke pripravnosti. Sirijska vojska očekuje da će Izrael uzvratiti uradima na vojne baze i postrojenja u kojima se nalaze proiranske grupe. 

23:19

Šta znamo o iranskim dronovima?

Iranske bespilotne letelice sporo se kreću (trenutno se nalaze iznad Iraka) i trebaće im oko 9 sati da stignu do Izraela. Očekuje se da se Izrael suoči sa napadom tokom noći. Moguće je da će napad biti završen lansiranjem krstarećih/balističkih projektila kako bi pokušali da savladaju izraelsku protivvazdušnu odbranu u istom trenutku.

Izvor: Sergey Dzyuba / Alamy / Alamy / Profimedia

23:18

Oglasila se IRGC!

Revolucionarna garda, paravojna formacija oružanih snaga Irana, oglasila se povodom početka napada dronovima na Izrael u subotu uveče. U saopštenju je potvrdila da je pokrenula napad, u znak odgovora na izraelski udar na konzularni objekat u Damasku, u kojem je nekoliko pripadnika revolucionarne garde ubijeno, uključujući dva generala. Napad se dogodio ranije ovog meseca.

22:58

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući!

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost u tzv. Situacionoj sobi Bele kuće, navodi se u saopštenju Bele kuće. Sastanku će prisustvovati ministar odbrane Lojd Ostin, državni sekretar Entoni Blinken i predsednik Združenog generalštabova general Čarls Braun. Potpredsednica Kamala Haris i Bajdenov šef kabineta uključiće se putem video snimka, saopštila je Bela kuća.

22:54

Oglasio se premijer Izraela Benjamin Netanjahu!

Nakon nekoliko dana iščekivanja da ovaj napad počne, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da su defanzivni sistemi te države pokrenuti, da je vojska spremna i da će uzvratiti na sve udare. "Uspostavio sam jasan princip - ko god nas povredi, povredićemo i mi njega. Zaštitićemo se od bilo koje pretnje i uradićemo to hladnokrvno i odlučno", rekao je on.

22:48

Jordan zatvorio vazdušni prostor!

Jordan će privremeno zatvoriti svoj vazdušni prostor na nekoliko sati počevši od 23 sata po lokalnom vremenu za sve dolazne, odlazne i tranzitne avione zbog iranskog napada na Izrael, saopštila je u državna "Al Mamlaka News", prenosi Reuters.

Škole širom Izraela biće zatvorene od nedelje ujutro zbog pretnji iranskim napadom, saopšteno je iz IDF-a.

22:47

Portparol IDF-a poslao poruku naciji

Portparol izraelske armije Danijel Hagari potvrdio je da su desetine dronova lansirane sa teritorije Irana ka toj zemlji. Prema njegovim rečima, izraelsko vazduhoplostvo nadgleda dronove i uz to je naglasio da će proći nekoliko sati dok oni dolete do vazdušnog prostora zemlje.

22:47

Iran pokrenuo napad na Izrael

Iran je pokrenuo napad na Izrael lansirajući desetine dronova kamikaza.

Procenjuje se da je potrebno nekoliko sati da protekne kako bi stigli na teritoriju Izraela. IDF se nije oglašavao o pokrenutom napadu. Podsetimo, Iran je zapretio da će napasti Izrael zbog ubistva sedam pripadnika IRGC-a, među kojima su dva generala, u Damasku u Siriji prošle nedelje.

Ukratko

  • Iran pokrenuo napad na Izrael
  • Lansirano desetine dronova kamikaza
  • Vazdušne sirene i balističke rakete nad zemljom
učitaj još +

Ukratko

učitaj još +