Svet

"UPOTREBIĆEMO DO SADA NEPOZNATO ORUŽJE"! Iran poslao upozorenje Izraelu: Odgovor će biti trenutan

Autor Ivana Vlajković

Iran će koristiti nepoznato oružje u sukobu sa Izraelom.

Izvor: Bashar TALEB / AFP / Profimedia

Najnovija izjava iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana zvučala je kao ozbiljno upozorenje Izraelu. Ministar je u razgovoru sa nemačkom ministrom spoljnih poslova Analenom Berbok izrazio duboku zabrinutost zbog nastavka porasta tenzija u Izraelu.

Amir-Abdolahjan je istakao da će svaki nastavak agresivnih akcija Izraela dovesti do brze i široke reakcije Irana. "Želimo da upozorimo Izrael na posledice prelaska crvene linije koju smo uspostavili. Naš odgovor će biti trenutan i nadmašiće će sve prethodne mere ako se agresija nastavi", rekao je Amir-Abdolahian.

Na situaciju je odgovorio i Abolfazl Amui, predstavnik Komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku iranskog parlamenta. Amui je potvrdio da Iran u svom arsenalu ima nove vrste naoružanja koje još nisu korišćene. "Razvili smo sveobuhvatne strategije za odgovor na sve potencijalne pretnje, a ako bude potrebno, bićemo spremni da upotrebimo oružje koje do sada nije bilo poznato", naglasio je on. Ne zna se o kakvom oružju je reč.

Kao odgovor na nedavni iranski napad, Izrael planira da pokrene uzvratni udar u narednih 24 do 48 sati. Odgovor bi navodno mogao doći u različitim formatima, uključujući mogućnost sajber operacija. Prema rečima izraelskih analitičara, Tel Aviv razmatra opcije za odgovor, izbegavajući agresiju velikih razmera.

"Koncept 'proporcionalnog odgovora' nije relevantan u ovom slučaju. Uprkos mogućnosti velike upotrebe bespilotnih letelica, krstarećih i balističkih projektila, fokusiraćemo se na ciljane operacije, možda čak i u oblasti sajber bezbednosti", kazao je. Iran je, predviđajući moguće udare, doveo svoje PVO snage u maksimalnu borbenu gotovost. U tako napetoj situaciji, izraelski premijer Netanjahu ćuti, što bi, prema analitičarima, moglo da stvori dodatne unutrašnje političke rizike.

"Ćutanje u 'dijalogu' sa Teheranom ne samo da nam stvara novu i lošu formulu, već i podriva premijersku fotelju ispod nje", rekao je. Iranski novinar Haial Muazin, komentarišući situaciju, ukazuje na oprezan pristup Izraela: "Mi ćemo udariti na Iran, ali nećemo nikoga ubiti... Možda."

Poslednjih godina Iran je udvostručio svoje napore da opremi Hezbolah i druge regionalne saveznike naprednim sistemima protivvazdušne odbrane, a ranije ove godine je predstavio dva nova sistema protivvazdušne odbrane. Antibalistički sistem Arman ima srednji domet i može da identifikuje ciljeve na 180 kilometara i da ih uništi na 120 kilometara. Sistem može da gađa šest ciljeva istovremeno.

Sistem PVO Azarakhsh može da se montira na nekoliko tipova vozila i koristi radar, elektro-optički sistem i termalni sistem za otkrivanje i praćenje ciljeva. Pored ovih novih protivvazdušnih sistema, Iran se u velikoj meri oslanja na Khordad-15, savremeni sistem protivvazdušne odbrane uveden 2019. godine koji je sličan sistemu Patriot američke vojske.

Ovaj sistem može istovremeno da gađa do šest ciljeva veličine lovačkog aviona u dometu od 120 kilometara.

BONUS VIDEO: 

(Oruzjeonline/MONDO/I.V.)