Uživo

IZRAEL KRENUO U ODMAZDU: Lavrov izneo stav Rusije, oglasio se američki državni sekretar

Prema tvrdnjama američkog zvaničnika, Izrael je u jutarnjim satima pokrenuo kontraudar na Iran.

Izvor: NBC News/IsraeliPM/Shutterstock/Below the Sky/Anas-Mohammed

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN. Ovaj napad odgovor je Tel Aviva na prošlonedeljni napad Teherana, kada je u noći između subote i nedelje ispaljeno više od 350 dronova i balističkih projektila. Iran je kao povod za napad naveo pogobiju generala IRGC-a u izraelskom napadu na vojno postrojenje u Damasku 1. aprila.

14:39

Blinken: SAD nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, oglasio se nakon vesti da je Izrael izvršio napad na Iran. On je naveo da Sjedinjene Države "nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju". Na konferenciji za novinare u Italiji, tokom sastanka G7, Blinken je rekao da neće "govoriti o ovim prijavljenim događajima", dodajući da su SAD intenzivno fokusirane na deeskalaciju nasilja u regionu. 

Izvor: Youtube/CBS Evening News

13:34

Iranski predsednik nije potvrdio napad Izraela

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pozdravio je uzvratni prošlonedeljni napad na Izrael, ali nije spomenuo eksplozije koje su se jutros čule u centralnom regionu Irana. Ta operacija je "pokazala naš autoritet, čeličnu volju našeg naroda i naše jedinstvo", rekao je Raisi. Za sada nije bilo zvanične reakcije ni iranskih ni izraelskih zvaničnika o jutrošnjem napadu. 

13:31

Oglasio se Lavrov

Rusija je jasno stavila do znanja da Teheran "ne želi eskalaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon izveštaja da je Izrael izveo uzvratne udare na Iran. "Bilo je telefonskih kontakata između rukovodstva Rusije i Irana, naših predstavnika i Izraelaca. Veoma smo jasno stavili do znanja u ovim razgovorima, rekli smo Izraelcima da Iran ne želi eskalaciju", rekao je Lavrov u intervjuu za rusku radio stanicu.

11:32

EU poziva na uzdržanost

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvali su na uzdržanost nakon napada na Iran. "Pozivamo sve da budu oprezni kako bi izbegli eskalaciju u toj oblasti", rekao je Tajani, ponavljajući poziv Italije na prekid vatre u Gazi.

Ursula fon der Lajen takođe je pozvala na deeskalaciju, rekavši da je "apsolutno neophodno" da Bliski istok ostane "stabilan", pozivajući sve strane da se "uzdrže od daljih akcija". "Moramo da učinimo sve što je moguće da se sve strane uzdrže od eskalacije u tom regionu", naglasila je fon der Lajen tokom posete Finskoj.

10:43

Direktni udari između Izraela i Irana su "gotovi"

Obaveštajni izvor upoznat o potencijalnoj reakciji Irana na napad Izraela, rekao je da su direktni udari između dva neprijatelja "gotovi". Izvor, je pod uslovom anonimnosti za CNN rekao da se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na udare, ali nije naveo razloge.

Zvaničnici iranske vlade do sada su nastojali da umanje jačinu napada u petak. Izraelska vojska nije komentarisala, a Iran nije identifikovao izvor napada.

9:41

Gutereš pozvao na maksimalnu uzdržanost!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sve strane na "maksimalnu uzdržanost" kako bi sprečilo da sukob između Irana i Izraela preraste u širi rat. "Jedna pogrešna procena, jedna pogrešna komunikacija, jedna greška mogu da dovedu do nezamislivog: regionalnog sukoba punih razmera koji bi bio razoran za sve uključene i za ostatak sveta", rekao je Gutereš.

On je osudio napad Irana na Izrael 13. aprila sa oko 300 dronova i projektila i rekao da je to "ozbiljna eskalacija". Gutereš je takođe osudio izraelski napad 1. aprila na iransku diplomatsku zgradu u Siriji, u kojem su ubijena dva komandanta IRGC-a. Šef UN-a je pozvao sve strane da "okončaju krvavi ciklus odmazde" i rekao da "trenutak maksimalne opasnosti mora biti vreme za maksimalnu uzdržanost".

9:33

Dronovima upravljano iz Irana?

Iranska državna televizija prenela je izjavu analitičara koji je rekao da su mini dronovi kojima su upravljali "infiltratori iz Irana" oboreni od strane protivvazdušne odbrane u Isfahanu. Ubrzo posle ponoći, "tri drona su primećena na nebu iznad Isfahana. Sistem PVO se aktivirao i uništio ove bespilotne letelice na nebu", saopštila je iranska državna televizija.

9:28

Oman osudio napad na Iran!

Oman je saopštio da prati tenzije u regionu  i da "osuđuje jutrošnji izraelski napad na Isfahan" u Iranu, kao i "ponovljena vojna kršenja Izraela u regionu".

9:22

Iranski mediji: Situacija je mirna

Iran je umanjio izveštaje o napadu. Državna televizija Press saopštila je da su zvukovi koji su se čuli u blizini Isfahana u petak bili zvuci sistema protivvazdušne odbrane koji su aktivirala tri mala drona. Druge medijske kuće emituju prizore iranskih gradova uz izveštaje da je "situacija normalna". 

8:39

Oglasio se izraelski zvaničnik

Izraelska vojska izvela je vazdušni napad unutar Irana, rekao je u izraelski zvaničnik, u znak odmazde za iranski baraž raketa i dronova koji su lansirani protiv Izraela. Nije poznato kakva šteta je pričinjena u napadu, ali zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, je rekao da je namera bila da se Iranu signalizira da Izrael ima mogućnost da izvrši napad unutar zemlje, prenosi Washington post.

8:32

SAD uvele nove sankcije Iranu!

Bajdenova administracija objavila je u četvrtak nove sankcije protiv iranskog programa raketa i bespilotnih letelica nakon napada na Izrael prošlog vikenda. Predsednik Džo Bajden rekao je u saopštenju da sankcije govore o posvećenosti koju su on i kolege, lideri G7, dali da zajednički pojačaju ekonomski pritisak na iransku vladu.

Izvor: Ken Cedeno / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

8:08

Upozorenje američke ambasade u Izraelu

Američka ambasada u Izraelu saopštila je da ograničava putovanja vladinih službenika i njihovih porodica nakon izveštaja o izraelskom napadu na Iran. Ograničenja se odnose na putovanja van područja Tel Aviva, Jerusalima i Berševe, saopštila je ambasada u bezbednosnom upozorenju.

7:47

Iranski zvaničnik: Na Iran nije izveden nikakav raketni napad

Eksplozije koje su se čule u Isfahanu rezultat su aktiviranja iranskih sistema protivvazdušne odbrane, rekao je iranski zvaničnik za Reuters, dodajući da na Iran nije izveden nikakav raketni napad.

7:20

Iranski komandant: U napadu tokom noći nije pričinjena šteta

U napadu tokom noći nije pričinjena šteta, rekao je visoki komandant iranske vojske Siavoš Mihandoust, prenosi iranska državna televizija, dodajući da je buka koja se čula tokom noći u Isfahanu nastala zbog sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali "sumnjivi objekat". Saopštenje dolazi usred izveštaja o navodnom izraelskom napadu na vojnu vazdušnu bazu u blizini iranskog grada Isfahana.

7:19

Pogođen vojni radar na jugu Sirije?

Grupa sirijskih aktivista tvrdi da su udari pogodili položaj vojnog radara na jugu. "Bilo je udara na radarski položaj sirijske vojske", kaže Raian Marouf.

7:16

Prvi snimci napada na Iran!

Pojavili su se prvi snimci napada Izraela na Iran. Iranski mediji prenose da su tri drona primećena iznad Isfahana rano ujutru i da su uništeni posle aktiviranja PVO sistema.

7:12

Izrael izvršio napad na Iran, tvrdi američki zvaničnik!

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN. Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika. Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi ovaj medij.

Ukratko

  • Izrael odgovorio na napad Irana
  • Oglasio se američki zvaničnik
  • Iran pokrenuo PVO sisteme
učitaj još +