Svet

"BEZ OBZIRA NA 61 KRVAVU MILIJARDU, POBEDIĆEMO": Prva reakcija Rusije nakon odluke o pomoći Ukrajini

Autor Nevena Davidović

Oglasili su se zvaničnici ruskog režima povodom izglasavanja finansijske pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Izvor: Shutterstock/Maksim Konstantinov

Predstavnički dom američkog Kongresa uz podršku dvostranačke većine glasao je za paket vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Ukrajini se izdvaja nešto manje od 61 milijardu dolara. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je odmah nakon izglasavanja zahvalio Americi.

Stigle su i prve reakcije zvanične Moskve. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da će odluka donjeg doma Kongresa pogoršati globalnu krizu.

"Dodela američke vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalne krize. Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima", napisala je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će američka pomoć "dodatno uništiti" Ukrajinu i dovesti do još smrtnih slučajeva. On je agenciji Tas rekao da će deo paketa, koji dozvoljava američkoj administraciji da zapleni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini na rekonstrukciju, naneti štetu ugledu SAD. Rusija će odgovoriti merama koje su u njenom sopstvenom interesu, upozorio je Peskov.

Na odluku je reagovao i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dimitrij Medvedev. On je rekao da će Rusija pobediti bez obzira na poslednju odluku SAD. 

"Rusija će pobediti, bez obzira na 61 milijardu krvavih dolara koji će uglavnom usisati nezasiti vojno-industrijski kompleks Amerike. Snaga i istina su na našoj strani", rekao je on.

BONUS VIDEO:

(MONDO/N.D.)