Svet

UKRAJINA DOBIJA ORUŽJE DO KRAJA DANA! Bajden potpisao zakon, stiže rekordna pomoć za 3 države!

Autor Aleksandar Blagić

Američki Senat usvojio je paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Izvor: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisao je zakon o paketu pomoći kojim se pruža vojna pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, prenosi "Asošijeted Pres". Paket pomoći vredan je ukupno 95 milijardi dolara i uključuje skoro 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Tajvan.

"Ovo je dobar dan za Ameriku. Ovo je dobar dan za Evropu. To će učiniti Ameriku bezbednijom. To će učiniti svet sigurnijim. Isporuka počinje odmah, u narednih nekoliko sati", rekao je Bajden.

Nakon višemesečnih borbi u Senatu oko pomoći Ukrajini, konačno je taj paket pomoći odobren. Bajden je nakon potpisivanja zakona rekao da je sve konačno gotovo, ali da sada moraju da budu brzi.

Prva tranša pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara uključuje i vojnu pomoć - protivvazdušna odbrana, rakete za artiljeriju, oklopna vozila i ostalo naoružanje. Sada je pitanje vremena kada će pomoć stići kako bi demoralisana ukrajinska vojska uspela da odbije napade ruske vojske.

"Trenutno ne ide ništa u korist Ukrajincima u Donbasu, kao ni u drugim delovima zemlje. Gospodin Putin misli da može da se igra neko vreme. Moraćemo da probamo da nadoknadimo izgubljeno vreme", rekao je Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)