Svet

IZ RUSIJE STIGLE PRETNJE EVROPSKOJ ZEMLJI! "Relevantni objekti će biti naša meta!"

Autor Jana Desovski

Poljska je u ponedeljak saopštila da je spremna da prihvati nuklearno oružje na svojoj teritoriji ukoliko NATO, čiji je član, odluči da ojača svoje istočno krilo.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov zapretio je da će Rusija gađati nuklearno oružje i objekte NATO-a ako budu raspoređeni u Poljskoj. On je rekao da se zajedničke nuklearne misije NATO-a u blizini ruske granice smatraju pretnjom po njenu bezbednost, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Da ne govorimo o stalnom raspoređivanju, o čemu pričaju usijane glave u Varšavi. Zato svi oni političari koji o takvoj opciji razgovaraju u Poljskoj i inostranstvu treba da shvate: relevantni objekti će neminovno biti meta. Oni će biti prvi na listi našeg vojnog planiranja", zapretio je on.

"Rat između Rusije i NATO-a završio bi se porazom Putina"

Podsetimo, Poljska je u ponedeljak saopštila da je spremna da prihvati nuklearno oružje na svojoj teritoriji ukoliko NATO, čiji je član, odluči da ojača svoje istočno krilo jer Rusija raspoređuje novo naoružanje u Kalinjingradu i Belorusiji.

"Ako naši saveznici odluče da razmeste nuklearno oružje na našoj teritoriji kao deo distribucije nuklearnog oružja za jačanje bezbednosti istočnog krila NATO-a, spremni smo za to", rekao je Andžej Duda za dnevnik Fakt. "Rat između Rusije Vladimira Putina i NATO-a završio bi se neizbežnim porazom Moskve", izjavio je danas poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

"Mi, Zapad, ne treba da se plašimo sukoba sa Putinom, već obrnuto", rekao je Sikorski tokom govora u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta. Sikorski je dodao da ruski vojni i ekonomski potencijal "bledi u poređenju sa zapadnim" jer NATO ima tri puta više vojnog osoblja, tri puta više vazdušnog osoblja i četiri puta više brodova od Rusije.

BONUS VIDEO:

 (Index.hr/MONDO/J.D.)