Svet

RUSI BACAJU ZABRANJENE BOMBE SVAKOG DANA! Oružje korišćeno u Prvom svetskom ratu pravi haos kod ključnog grada

Autor Aleksandar Blagić

Američki Stejt Department potvrdio je da je Rusija koristila zabranjeno hemijsko oružje.

Izvor: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Američki Stejt Department je u sredu uveče 1. maja objavio da je ruska vojska koristila zabranjeno hemijsko oružje - hloropikrin, piše "Telegraf". Ovo oružje je prvi put korišćeno u Prvom svetskom ratu, a kasnije je zabranjeno konvencijom Hemijskog oružja koju je Rusija potpisala i ratifikovala.

U saopštenju Stejt Departmenta se navodi da ovo nije izolovan incident kao i da ruski vojnici povremeno koriste suzavac koji se koristi tokom demonstracija što je takođe zabranjeno međunarodnom konvencijom. Kako je pokazala istraga, Rusi dronovima bacaju suzavce i hemijsko oružje koje pravi velike probleme ukrajinskoj vojsci.

Sjedinjene Američke Države su ubrzo nakon izbijanja rata u Ukrajini saopštile da će sankcionisati Rusiju ukoliko upotrebi hemijsko oružje. Američki predsednik Džozef Bajden je tada rekao da odgovor Amerike isključivo zavisi od Rusije, a komentar na to tada imao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

"Kao i uvek, takve najave su apsolutno neutemeljene. Rusija je ostala posvećena obavezama koje zagovara međunarodno pravo u toj oblasti", rekao je pre dve godine Peskov.

Ukrajina tvrdi da je ruska vojska dosad izvela više od 626 napada hemijskim oružjem. Komandant ukrajinske vojske je u intervjuu za "Telegraf" naveo da Rusi bace jednu do dve ovakve granate svakog dana kod Časov Jara, grada koji predstavlja okosnicu prolećnih bitaka u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)