Svet

NAJKRVAVIJI IZBORI NA SVETU - UBIJEN 37. KANDIDAT! Nasilje u Meksiku dostiglo vrhunac, sve zavisi od njih!

Autor Uroš Matejić

Analitičari objašnjavaju da moćni narko-karteli i često korumpirane lokalne vlasti doprinose opasnostima sa kojima se suočavaju kandidati.

Izvor: shutterstock/Roberto Galan

Izbori u Meksiku, koji će biti održani sutra, najkrvaviji su u modernoj istoriji te zemlje pošto je broj ubijenih kandidata za političke funkcije porastao na 37Horhe Huerta Kabrera, kandidat za odborničko mesto u gradu Izukar de Matamoros u državi Puebla, ubijen je na mitingu u petak, saopštilo je državno tužilaštvo.

To je jedna žrtva više nego tokom izbora 2021. godine, pokazuju podaci konsultantske kuće "Integralija", preneo je Rojters. Do sada je zabeleženo 828 napada na kandidate, što je dramatičan rast u odnosu na ponedeljak, kada je taj broj bio 749. Analitičari objašnjavaju da moćni narko-karteli i često korumpirane lokalne vlasti doprinose opasnostima sa kojima se suočavaju kandidati.

Meksikanci će na izborima birati predsednika države, poslanike Kongresa i predstavnike lokalnih vlasti. Očekuje se da će Klaudija Šejnbaum iz vladajuće stranke Pokreta nacionalnog preporoda (Morena) pobediti i postati prva žena predsednik Meksika, umesto odlazećeg Andresa Manuela Lopeza Obradora.

BONUS VIDEO:

(Mondo/U. M.)