Po svemu sudeći, Mesna industrija Braća Pivac iz Hrvatske je u završnoj fazi preuzimanja čuvenih celjskih mesa. Tačnije, reč je o preuzimanju tri poslovna segmenta ove kompanije sa dugom tradicijom proizvodnje.
Predmet preuzimanja su, pogon za proizvodnju pršute i suhomesnatih proizvoda, odnosno Pršutarna Lokev na Krasu, pogon za proizvodnju i preradu mesa u Celju i proizvodnja mortadele i ostali trajni i polutrajni proizvodi. Celjske mesnice imaju i segment proizvodnje vina i penušavih vina, čuvenu Radgonsku Goricu, koja, koliko je poznato, nije predmet preuzimanja Mesne industrije Braća Pivac.
U Industriji mesa Braća Pivac nisu želeli da potvrde ni demantuju ovu informaciju, uz napomenu da ne komentarišu nezvanične informacije i spekulacije. Izvori tvrde da je preuzimanje dogovoreno, a ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, ovim preuzimanjem će Mesna industrija Braća Pivac vrlo ozbiljno ući na slovenačko tržište.
U fazi realizacije je i njihovo ulaganje u objekat za preradu i proizvodnju mesnih prerađevina u Ljubuškom, čime će ova kompanija učvrstiti poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine.
Duga tradicija proizvodnje
Celjske mesnice imaju dugu tradiciju i bogato iskustvo koje seže u 1899. godinu, kada je u Celju, centru Savinjske doline, izgrađena prva gradska klanica sa velikom hladnjačom i sopstvenom proizvodnjom leda. Ostvaruju godišnji prihod od oko 100 miliona evra i zapošljavaju preko 450 radnika. Imaju svoju maloprodajnu mrežu, pa čak i firmu u Zagrebu.
Imaju najsavremeniju klanicu i postrojenje za seču u kojoj godišnje prerade 20.000 goveda i 40.000 svinja. Na godišnjem nivou, moderna fabrika proizvodi 13.000 tona svežeg mesa i 7.000 tona proizvoda, od čega su 2.000 tona trajni proizvodi. Celjsko meso ima sve potrebne sertifikate i niz zaštićenih proizvoda. Uvođenjem brenda "z'dežele" i sopstvene maloprodajne mreže, Celjska mesnina se svrstava u sam vrh slovenačkih proizvođača mesa i mesnih prerađevina. Pivac grupa je jedna od najuglednijih i najvećih porodičnih mesnih industrija u ovom delu Evrope.
Danas je vodeća kompanija za preradu mesa u Hrvatskoj. Od pet vodećih hrvatskih kompanija u ovoj industriji, tri su u vlasništvu porodice Pivac. Na drugom i trećem mestu su Mesna industrija Braća Pivac i Mesna industrija PPK Karlovac, a na petom Mesna industrija Vajda. Dakle, sve tri kompanije iz sistema Pivac grupe ušle su u prvih pet, što znači da je, gledajući ukupan rezultat, Pivac grupa vodeća domaća kompanija u sektoru prerade mesa.
Pivci su vlasnici kompanije Adria Sol, koja ima hotele u Makarskoj i Dubrovniku, kao i nekoliko drugih malih firmi. Poznato je da je i perjanica konditorske industrije Kraš prehrambena industrija iz Zagreba u većinskom vlasništvu i da imaju preko šest posto dionica Podravke. Poseduju još nekoliko kompanija, kao i fabriku Dalmessa u Klisu, koja je integrisana u poslovanje Mesne industrije Braća Pivac.
Početkom ove godine završena je faza preseljenja svih proizvodnih objekata i upravne zgrade u poslovnu zonu Ravča. Novi pogon za preradu mesa i mesnih prerađevina prostire se na više od 15.000 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije je veća od 30 miliona evra.
"Ovaj projekat od izuzetne nam je važnosti ne samo zato što njime kompletno objedinjujemo sve proizvodne procese na jednoj lokaciji nego i zbog toga što ćemo modernizacijom i povećanjem proizvodnih kapaciteta osigurati povećanje produktivnosti, poboljšanje kvalitete finalnih proizvoda te otvaranje prilika za bolje pozicioniranje na tržištu. To će nam, dugoročno, omogućiti i značajniji iskorak na evropsko tržište. Ovom projektu prethodila je investicija u pršutanu, najveću u jugoistočnoj Evropi", kazao je u nedavnom razgovoru za Jutarnji list predsednik Uprave i suvlasnik Mesne industrije Braća Pivac Neven Pivac.
Tada je otkrio da svakako očekuju nastavak pozitivnog trenda rasta prihoda od prodaje, kako na domaćem tako i na tržištima EU i trećih zemalja.
"Naravno da nastavljamo pozitivno poslovanje i dobit. U poslednjih nekoliko godina značajnije smo investirali u maloprodaju. Proširili smo mrežu poslovnica, deo njih smo renovirali te smo od nekadašnjih klasičnih mesnica napravili zaokret prema tzv. market-mesnicama, sa širim prodajnim asortimanom. Našu maloprodajnu mrežu danas čini više od 230 objekata širom Hrvatske te se nastavljamo širiti dalje. Otvaramo svoje prve poslovnice velikih formata koje gradimo iz temelja, s kvadraturom prodajnog prostora preko 180 kvadrata, koje imaju najsavremeniju opremu prema najvišim tehnološkim standardima. Osim još bogatije ponude svežeg mesa vrhunskog kvaliteta te najkvalitetnijih mesnih prerađevina i suhomesnatih delikatesa, kupce očekuju prošireni asortiman ostalih kategorija proizvoda", istakao je Neven Pivac.
Ivica Pivac preminuo prošle godine
Podsetimo, prošle godine je preminuo Ivica Pivac, jedan od trojice braće osnivača ove kompanije. U tom momentu je imao 71 godinu. Tonči Pivac je ovaj svet napustio pre pet godina, tako da je Neven sada jedini preostali od njih trojice.
BONUS VIDEO:
(MONDO/I.V.)