Svet

AMERIČKO ORUŽJE UNIŠTILO PONOS RUSIJE! Ukrajina nanosi teške udarce Kremlju, Kijev ima 2 cilja

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajina je navodno uništila ruski pvo sistem u Belgorodskoj oblasti.

Izvor: društvene mreže

Ukrajinska vojska navodno je uništila ruski protivvazdušni sistem S-300 ili S-400 na teritoriji Belgorodske oblasti, prenosi "Jutarnji list". Snimci uništenja objavljeni su na ukrajinskim "Telegram" kanalima uz navode da su napadi izvedeni 1. i 2. juna iz raketnog sistema "HIMARS" nakon dozvole Bele kuće.

"Lepo je goreo. Radi se o ruskom S-300 i to na ruskoj teritoriji. I to samo nekoliko dana nakon dopuštenja da koristimo oružje koje je poslao Zapad na neprijateljskoj teritoriji", objavila je ministarka ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Ruski PVO sistem nalazio se na oko pedesetak kilometara severno od rusko-ukrajinske granice. Uništen je pomoću visoke pokretljivosti M124, poznatiji kao "HIMARS".

Ruski "Telegram" kanal "Tajne Kremlja" tvrdi da je napad izvršen pomoću raketnog sistema "HIMARS". U napadu su oštećena dva sistema S-400, odnosno radar i dosta pomoćne opreme.

Ukrajina je dala prioritet napadima na sisteme zemlja-vazduh iz dva glavna razloga. Prvi je prema navodima kanala "War Zone" da se degradira ruska protivvazdušna odbranaDrugi razlog je to što Rusija koristi projektile ispaljene iz ovih sistema kao oružje dugog dometa - što znači da se njima gađa i Harkov. Ti su sistemi često raspoređeni između teritorija pod kontrolom Ukrajine i ključnog vazdušnog koridora kroz koji ukrajinske snage šalju jurišne bespilotne letelice dugog dometa koje izvršavaju udare na mete u Rusiji sve do Moskve.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)