PROSTITUTKE, ŠPIJUNKE, BLUDNIČENJE S MALOLETNICAMA: Politički skandali uzdrmali svet, jedan posebno šokirao!

Politički skandali zbog kojih su "padale" ostavke i vlade.

Shutterstock

Politički skandali oduvek su bili deo globalne političke scene, često izazivajući nepoverenje među građanima. Oni potresaju temlje vlasti i često izlažu mračne strane najviših službenika. Neki od ovih skandala imali su dalekosežne posledice, menjajući tok istorije i oblikujući javnu percepciju o političarima i njihovom delovanju.

U nastavku pročitajte političke skandale koje su obeležile 20. i 21. vek:

Afera Votergejt (1972-1974)

Jedan od najpoznatijih političkih skandala u istoriji svakako je. Afera Votergejt počela je 1972. godine kada je nekoliko provalnika uhapšeno u prostorijama izbornog komiteta Demokratske stranke koji se nalazio u kompleksu hotela Votergejt u Vašingtonu. To nije bila obična pljačka. Provalnici su bili u vezi sa ljudima iz kampanje za reizbor predsednika Ričarda Niksona, a uhvaćeni su kako postavljaju prislušne uređaje i krađu dokumenta.

Nikson je pokušao da zataška ceo slučaj, ali kada je otkrivena njegova uloga u zaveri, Nikson je podneo ostavku 1974. godine. Kako piše History, afera Votergejt je zauvek promenila američku politiku, navodeći mnoge Amerikance da preispituju postupke lidera i da se kritički odnose prema predsednicima.

Afera Iran-Kontra (1986)

Tokom predsedničkog mandata Ronalda Reagana, otkriveno je da su zvaničnici njegove administracije tajno prodavali oružje Iranu, koji je bio pod embargom, i koristili prihode za finansiranje kontra-revolucionarnih grupa u Nikaragvi. Ovaj skandal izazvao je ogromne kontroverze i doveo do ozbiljnih istraga, ali Regan je uspeo da izbegne direktnu odgovornost, dok su nekoliko zvaničnika osuđeni, a kasnije pomilovani.

Afera Profjumo (1963)

Britanska politička scena bila je uzdrmana kada je otrkivena afera između ministra rata Džona Profjuma i 19-godišnje Kristine Kiler, koja je istovremeno imala vezu sa sovjetskim atašeom. Početkom 1960-ih Profjumo je bio britanski ministar odbrane, što je bila veoma visoka pozicija u vladi Harolda Makmilana.

Bio je oženjen glumicom Valeri Hobson. Profjumo je sreo striptizetu Kristinu Kiler na jednoj žurci u Klivdenu na imanju lorda Astora. Mnogo godina kasnije tvrdio je svom sinu da ju je sreo mnogo ranije u jednom noćnom klubu i da je možda popio piće sa njom.

Započeo je sa Kristinom Kiler ljubavnu vezu, koja je potrajala samo nekoliko sedmica. Glasine o toj ljubavnoj vezi izbile su 1962. u javnost. Osim toga u javnost su dospele i informacije da je Kilerova imala vezu i sa sovjetskim vojnim atašeom Jevgenijem Ivanovim. To je bilo doba Hladnog rata, a Profjumo je bio ministar odbrane. Zbog svega toga smatralo se da to može potencijalno ugrožavati nacionalnu bezbednost.

Za ceo slučaj zainteresovao se MI5, ali su detalji o istrazi izašli u javnost. Kasnije je Profjumo u parlamentu morao da se brani od optužbi da je ugrozio nacionalnu sigurnost. Profjumo je od početka negirao vezu s Kelerovom, da bi kasnije priznao i podneo ostavku. Afera Profjumo se pretvorila u jedan od najvećih skandala, a kao posledicu je imala pad Makmilanove vlade i dolazak laburista na vlast.

Monika Levinski i Bil Klinton

Klinton-Levinski je bio se**ualni skandal u koji su bili uključeni Bil Klinton, predsednik Sjedinjenih Država, i Monika Levinski, pripravnica u Beloj kući. Njihova veza počela je 1995. kada je Klinton imao 49 godina, a Levinski 22 godine, i trajala je 18 meseci, a završila se 1997. godine. 

Levinski je tvrdila da je sa Klintonom devet puta imala se**ualni odnos. Klinton je negirao te navode, i izgovorio rečenicu koja je postala najpoznatija rečenica iz skandala: "Nisam imao se**ualne odnose sa tom ženom, gospođicom Levinski". 

YouTube/Screenshot/Today  Monika Levinski

Penzionisani agent tajne službe postao prva osoba koja je javno rekla da je predsednika i Levinski videla same zajedno. Nakon što je nekoliko dana davala inetrvjue, Levinski je početkom avgusta svedočila pred velikom porotom. Klinton je pristao dobrovoljno da svedoči, pa je više od četiri sata govorio o skandalu. Priznao je "neprikladni intimni kontakt". Iste večeri obratio se naciji preko televizije, priznajući prvi put da je imao vezu sa Levinski.

Klinton se suočio sa impičmentom zbog lažnog svedočenja i ometanja pravde u vezi sa ovom aferom. Iako je na kraju oslobođen od optužbi, skandal je dominirao medijima i ozbiljno narušio njegovu reputaciju, ostavljajući trajni utisak na njegov predsednički mandat. 

Bunga bunga žurke Silvija Berluskonija

Jedan od najvecih skandala koji su obeležili život i karijeru Silvija Berluskonija su njegove "bunga-bunga" žurke. Silvio Berluskoni bio je poznat po svojim raskalašnim zabavama na kojima je sebi i svojim gostima omogućavao "druženje" s raznim lepoticama, od kojih su pojedine bile maloletne. Berluskoni je u junu 2013. godine proglašen krivim za plaćanje se**a.

Profimedia/Nicola Marfisi/AGF/SIPA 

"Partijanje" britanskog premijera za vreme lokdauna

Nkon niza skandala, među kojima su i ilegalne žurke za vreme korone, Boris Džonson je u julu 2022. godine podneo ostavku na mesto šefa britanskih Konzervativaca. Premijer je ostao do izbora Liz Tras za njegovu zamenicu. Džonson je prisustvovao zabavi u bašti u Dauning stritu br. 10 u kojoj nisu poštovana kovid pravila, i zbog toga je naišao na veliku osudu javnosti.

Donald Tramp i zvezda filmova za odrasle

Jedan od poslednjih skandala, koji je čitavu planetu zatresao, jeste falsifikovanje dokumenata kako bi prikrio isplate zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels uoči izbora 2016. Donald Tramp je je tako postao prvi američki predsednik koji je osuđen za krivično delo. 

Njujorška porota je proglasila Trampa krivim po 34 tačke optužnice, dok on negira krivicu.

EPA-EFE/JUSTIN LANE / POOL 

Nedelju i po pre izbora 2016. advokat Donalda Trampa je platio zvezdi filmova za odrasle, Stormi Danijels, 130.000 dolara da bi ćutala o navodnoj vezi sa tadašnjim republikanskim kandidatom za predsednika SAD. Tramp je negirao da je imao aferu sa njom i zapretio joj je, preko svog advokata, da će morati da mu plati milion dolara svaki put kada prekrši sporazum o ćutanju. Međutim, u avgustu 2018. godine, glumica je ipak dala intervju za CBS.

Danijels je rekla da je Trampa upoznala na golf turniru za bogate u julu 2006. Ona kaže da ju je pozvao na večeru i da su završili u njegovom hotelskom apartmanu. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BORIS DŽONSON PODNEO OSTAVKU: Žao mi je što napuštam najbolji posao na svetu ali ću ostati dok se ne izabere novi lider  Kurir televizija

(MONDO/N.D.)