Svet

PUTINOV POTEZ O KOJEM BRUJI PLANETA: Prst u oko Americi blizu granice, vijore se ruske zastave

Autor Aleksandar Blagić

Grupa brodova ruske mornarice stigla je na Kubu u sredu ujutru.

Izvor: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Ceo svet ne prestaje da deli i komentariše istorijske slike sa Kube - u sredu ujutru stigli su ruski brodovi i podmornice na nuklearni pogon, piše "Gardijan". Ruska fregata Admiral Gorškov, prvi u konvoju od četiri grada, ispalila je "pozdrav" od 21 topovska plotuna nakon ulaska u luku Havane.

Kubanci su odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne tvrđave iz 18. veka koju su Španci podigli da čuvaju luku. Gorškov je jedan od najmodernijih brodova ruske mornarice, a pratili su ga podmornica na nuklearni pogon Kazan, spasilački tegljač i tanker za naftu.

Pogledajte fotografije sa Kube koje su obišle svet

Na obali se okupio narod i ribari koji su posmatrali kako brodovi i podmornice stižu u luku. Ekipa "Si-En-Ena" je bila na licu mesta i zatekla je manju grupu Rusa kao i diplomate kako nose nacionalne zastave u čast posete koja će ojačati odnose dveju zemalja.

Jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da Sjedinjene Američke Države nisu zabrinute jer Kazan nema nuklearno oružje na brodu. Poseta će trajati pet dana, a mnogi ovaj potez Rusije nazivaju "demonstracijom sile" na samo 90 milja od Floride.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su ruski ratni brodovi izveli vežbe u Atlantiku u utorak. Uvežbavana je upotreba raketnog naoružanja visoke preciznosti koristeći kompjutersku simulaciju za pomorske ciljeve.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)

Tagovi