ZELENSKI TRAŽIO OD LIDERA G7 DA ODOBRE "MARŠALOV PLAN"! Samo jednom u istoriji je došlo do njegovog izvršenja

Zelenski zatražio od lidera G7 da odobre ''Maršalov plan" za obnovu Ukrajine nakon štete koja je nastala usled rata sa Rusijom.

Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je zatražio od lidera G7 da odobre ''Maršalov plan" za obnovu Ukrajine nakon štete koja je nastala usled rata sa Rusijom, a Svetska banka je procenila da će obnova Ukrajine koštati skoro 500 milijardi dolara.

"Potreban nam je jasan plan za oporavak Ukrajine. Slično onome što je 'Maršalov plan' bio za Evropu posle rata", rekao je on liderima G7.

"Maršalov plan" je bio program ekonomske pomoći vredan više milijardi dolara koji su SAD isporučile svojim evropskim saveznicima posle Drugog svetskog rata, a zaslužan je za revitalizaciju tih ekonomija nakon razaranja u sukobu, podseća Rojters.

Zelenski je istakao da je nedavno ukidanje ograničenja na upotrebu zapadnog oružja na ciljevima unutar Rusije dalo Ukrajini dodatnu zaštitu od vazdušnih udara, posebno u gradu Harkovu na istoku zemlje.

"Međutim, još uvek smo u potrazi za dodatnim PVO sistemima Patriot i potrebno nam je više istih moćnih koraka koji su preduzeti (kako bismo poboljšali) naše sposobnosti za dugotrajne udare", poručio je liderima zemalja G7.

Samit G7 otvoren je danas u mestu Borgo Enjacija, u južnoj Italiji, dogovorom lidera o zajmu za Ukrajinu od 50 milijardi dolara od zamrznute ruske imovine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"ZELENSKI IMA LUDAČKA RAZMIŠLJANJA, POBIJENI SU MU SVI VOJNICI, GOTOVO JE" Pavlović: Dođu da naprave selfi kako bi imali događaj  Kurir televizija

(Mondo/U. M.)