PLANETA STRAHUJE OD NAREDNOG POTEZA PUTINA! Svetske sile su u pripravnosti, plaše se jednog scenarija

Ruska Federacija i Severna Koreja potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu koji izuzetno brine zapadne sile.

EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Rusija i Severna Koreja potpisale su sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu koji će zameniti sporazume iz 1961. i 2000. godine. Razgovor dvojice lidera, Vladimira Putina i Kim Džong Una, trajao je oko dva sata nakon čega se ruski predsednik spremao za put u Vijetnam, prenosi "Jutarnji list".

I jednoj i drugoj zemlji je zajedničko to da su pod sankcijama zapadnih zemalja kao i to što obe poseduju nuklearno naoružanje. Poseta ruskog predsednika pojačala je strah zapadnih zemalja od nuklearne opasnosti, a Putin je poslednji put posetio ovu državu 2000. godinu kada je Rusija bila članica G8.

Kina je "tampon zona"

Najpouzdaniji donator i diplomatski saveznik Severne Koreje je Narodna Republika Kina. Severna Koreja ima oko 90 odsto spoljnotrgovinske razmene sa Kinom koja joj obezbeđuje "tampon zonu" prema američkim snagama u Južnoj Koreji.

Tokom posete Severnoj Koreji, Putin se zahvalio Kim Džong Unu zbog podrške u vezi takozvane "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Stručnjaci smatraju da Kim Džong Un traži od Putina zauzvrat podršku za svoj program razvoja nuklearnog oružja.

Severna Koreja planira razvoj svemirskog programa

Glavno je pitanje do koje je mere Rusija spremna da ide u podršci severnokorejskom nuklearnom programu. Severna Koreja je od ranije Rusiji poslala znatne količine granata za artiljerijsko oružje iz sovjetske ere, a Putin je signalizirao spremnost da pomogne Severnoj Koreji u razvoju njenog svemirskog i satelitskog programa tokom sastanka s Kimom u septembru u Vladivostoku koji se, prikladno, održao u postrojenju za lansiranje raketa.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA!" Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!  kurir televizija

(MONDO/A.B.)