Svet

ZELENSKI NAJAVIO PLAN ZA KRAJ RATA! Ukrajina odgovorila na Putinove zahteve za okončanje sukoba

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je da će plan za kraj rata biti gotov do kraja ove godine.

Izvor: Liveuamap.com/Facebook/screenshot/Володимир Зеленський/YouTube/Screenshot/Guardian News

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će plan za okončanje rata u Ukrajini biti gotov ove godine, javlja "Ukrinform". On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Slovenije, Natašom Pirc Musar u Kijevu.

"Naravno, Ukrajina će odlučiti. Ali da je sve zavisilo samo od Ukrajine, ne bi bilo rata. Nažalost, Rusija i Putin su želeli rat. I još uvek ne žele da ga okončaju. Diplomatski put koji je izabrala Ukrajina je naša inicijativu, jer smo mi žrtva u ovom ratu. 

I siguran sam da ćemo ta pitanja rešiti. Bar ćemo pripremiti detaljan plan. Biće gotov u bliskoj budućnosti. Razradićemo i sve ostale tačke Formule mira i pripremićemo sveobuhvatan plan koji će biti predstavljen našim partnerima. Za nas je veoma važno da pokažemo plan za okončanje rata koji će podržati većina sveta", izjavio je Zelenski.

Zelenski je takođe podsetio na nedavno održan Samit mira. Trenutno se radi na tri detaljna plana za energetiku, bezbednost hrane i razmenu.

Da podsetimo, nedavno je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Ukrajina mora da povuče svoje trupe iz svih novih regiona Rusije da bi počela mirovne pregovore. To se odnosi na Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, a drugi uslov Putina je da Kijev odustane od prijema u NATO pakt.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)