Svet

"MARIN LE PEN MOŽE DA SE RADUJE - ALI SAMO VEČERAS" Prva analiza BBC-ja nakon prvog kruga izbora u Francuskoj

Autor Jana Desovski

BBC je objavio analizu nakon prvog kruga izbora u Francuskoj.

Izvor: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Stranka krajnje desnice Nacionalni skup (RN) Marin Le Pen pobedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete, ali će nepredvidivi rezultat zavisiti od izbornih saveza koji se sklapaju uoči drugog kruga sledeće nedelje.

RN je osvojio oko 34 odsto glasova, prema izlaznim anketama Ipsosa, Ifopa, OpinionVai i Elabe.

To je rezultat koji stranku stavlja ispred levičarskih i centrističkih rivala, uključujući alijansu Zajedno predsednika Emanuela Makrona, čiji je blok osvojio 20,5 - 23 odsto. Ankete su predviđale da će Novi narodni front, na brzinu sastavljena levičarska koalicija, osvojiti oko 29 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete.

Iz rezultata glasanja, koji su postignuti uz visoku izlaznost i koji su u skladu sa anketama uoči izbora, teško je predvideti da li će antiimigrantski, evroskeptični nacionalni skup uspeti da formira vladu uz proevropskog Makrona.

"Ovi izbori nikako nisu završeni"

Pol Kirbi piše u analizi za Bi-Bi-Si da su takvi rezultati bez sumnje istorijski.

"Nacionalni skup nikada ranije nije pobedio u prvom krugu parlamentarnih izbora. Pre tri nedelje bio je na vrhu glasova na evropskim izborima.

Ali na ovim izborima je važno 577 izbornih jedinica i svaka od njih ima svoju političku priču. RN može već da pobedi u nekim od okruga u prvom krugu. Izuzetno dobro je prošao i levičarski savez, koji se sastoji od četiri odvojene stranke koje su među sobom podelile izborne jedinice.

Najvažnije će biti ono što se dešava večeras i narednih dana.

Ukoliko lideri partija čiji kandidati nisu uspeli da prođu u drugi krug pozovu svoje birače da glasaju za drugoplasirani levičarski savez, to će poremetiti planove krajnje desnice. Šampanjac će se večeras sigurno otvoriti u sedištu RN, ali ovi izbori nikako nisu gotovi", piše Bi-Bi-Si u analizi.

BONUS VIDEO:

 (BBC/MONDO/J.D.)