Svet

SPREČEN DRŽAVNI UDAR U KIJEVU? Ruski agenti imali specijalan plan za preuzimanje vlasti u Ukrajini

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinska služba bezbednosti sprečila je pokušaj državnog udara u Kijevu.

Izvor: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinska služba državne bezbednosti (SBU) sprečila je pokušaj državnog udara u nedelju 30. juna u Kijevu, javlja "CNN". Uhapšena je grupa koja je planirala da izazove masovne nerede u Kijevu posle Dana ustava. Privedena su četiri muškarca koja su se spremala da zauzmu zgradu Vrhovne Rade (ukrajinski parlament) i da proglase "tehničku vladu".

Otkriven je i plan osumnjičenih. Oni su hteli da navodno organizuju mirno okupljanje u centru Kijeva. Potom bi na društvenim mrežama širili informacije o "neredima" u ukrajinskoj prestonici da bi iskoristili tu gužvu i ušli u zgradu parlamenta.

Osumnjičeni su planirali da preuzmu vlast i da postave sopstveno vojno-političko rukovodstvo. Glavni ukrajinski tužilac rekao da je da su četvorica muškaraca optužena za izdaju, dok su dvojica zadržana u pritvoru iz predostrožnosti.

Ukrajinski mediji pišu da su uhapšeni muškarci agenti koji rade u ime Ruske Federacije. Vođa ove organizovane grupe poznat je bezbednosnim službama od 2015. godine jer je koordinisao različite anti-ukrajinske akcije.

Ukoliko osumnjičeni budu proglašeni krivima, preti im kazna od 10 godina zatvora. Policija je prilikom pretresa kuća osumnjičenih otkrila oružje, municiju, mobilne telefone, kompjutersku opremu i beleške sa dokazima o kriminalnim radnjama. Trebalo je da koriste istu taktiku koja je već viđena u Ukrajini - nakon oružanog napada, Kremlj putem kampanje širenja dezinformacija na društvenim mrežama pokušava da destabilizuje zemlju kako bi postavio ruskog lidera.

BONUS VIDEO:

(MONDO/A.B.)