NAJBOGATIJE SELO NA SVETU: Stanovnici dobijaju vilu, luks auto, 150.000$, a ako ga napuste ostaju bez svega

Jedan od ključnih faktora uspeha ovog sela je kolektivno vlasništvo.

Youtube/South China Morning Post/Screenshot

Ko je makar jednom priliku da poseti Kinu i njene bogate provincije, mogao je da se uveri da je ta država zagazila u budućnost. Visoki neboderi, besprekorno funkcionisanje saobraćaja, čiste i uređene pešačke staze, viseći mostovi koji spajaju nespojivo, sve to se može videti u Kini

U ovoj zemlji gde gradovi podećaju na prizore iz video igrica o budućnosti ili prizore iz futurističkih filmova, nalazi se Huaši - selo koje se može pohvaliti titulom najbogatijeg sela na svetu.

Huaši je smešten u istočnoj provinciji Đangsu. Ovo selo privuklo je globalnu pažnju zbog svog impresivnog ekonomskog uspeha i jedinstvenog pristupa razvoju. Često nazivan komunističkom utopijom, Huaši ima populaciju od oko 36.000 stanovnika (mada se nigde ne može pronaći precizan podatak) od kojih su većina akcionari uspešnih preduzeća u selu. 

Od zapuštenog sela, do letećih taksija

Selo je osnovano 1960-ih godina i u to vreme nije mnogo odudaralo od tipičnog kineskog sela, oslanjajući se uglavnom na poljoprivredu. Vizija tadašnjeg sekretara Komunističke partije Kine pretvorili su ovo malo mesto u ekonomski fenomen. Glavni cilj bio je da se poveća proizvodnja i poboljša standard meštana, ali ubrzo su ambicije postale daleko veće.

Youtube/South China Morning Post/Screenshot 

Vu Renbao napravio je plan obogaćivanja otvorio je više od 10 firmi i za pola veka selo pretvorio u jedno od najbogatijih. Svi stanovnici ovog sela žive u identičnim vilama i imaju oko 150.000 dolara na bankovnim računima. Do 2004. godišnja plata po glavi stanovnika dostigla je oko 25.000 dolara, što je skoro 42 puta više od prihoda po glavi stanovnika u celoj Kini i 13 puta više od plate po glavi stanovnika u velikim kineskim gradovima.

Jedan od ključnih faktora uspeha Huašija je kolektivno vlasništvo. Svi meštani su akcionari u lokalnim kompanijama. Zahvaljujući ovom jedinstvenom modelu selo ostvaruje ogromne prihode, a dobit se ravnomerno deli među stanovnicima.

Huaši se može pohvaliti i impresivnom infrastukturom. Selo ima svoju bolnicu, školu, pa čak i helidrom. Helikopter taksi, tematski park i redovi luksuznih vila, ekstravagantnijeg sela od Huašija sigurno da nema.

Youtube/South China Morning Post/Screenshot 

Da bi pokazali svoju ekonomsku moć, 2011. izradili su neboder vredan 430 miliona dolara. Zgrada je visoka 328 metara, ovaj luksuzni objekat ima 60 spratova, 826 soba. Selo ima i transportno preduzeće, a za prevoz svojih stanovnika koristi i helikopter taksi. U selu takođe postoji tematski park u kom se nalaze replike poznatih spomenika, poput Velikog kineskog zida, Sidnejske opere, Kipa slobode, Bele kuće ili Trijumfalne kapije.

Neguju tradiciju, sve se kontroliše, rade 7 dana u nedelji

Ono što je posebno fascinantno je činjenica da selo nikada nije napustilo svoje korene. Poljoprivreda je i dalje važan deo ekonomije, a meštani ponosno čuvaju tradicionalne vrednosti i kulturu.

Youtube/South China Morning Post/Screenshot 

Ovde ne postoji noćni život, nema barova, kafića, narkotika, nema kockarnica, sve se nadzire. Kako pišu kineski mediji, starosedeoci, odnosno oni koji tu žive od osnivanja, ne smeju davati izjave za medije.

Stanovnici rade 7 dana u nedelji, najčešće u indujstrijskom sektoru. Ukoliko neko odluči da napusti selo, gubi sve privilegije, odnosno sve ono što ima u selu: kuću, autmobil, bankovni račun i slično.

Youtube/South China Morning Post/Screenshot 

Mnogi bi želeli da postanu stanovnici ovog sela, ali njegove privilegije mogu da uživaju samo potomci starosedelaca i oni koji su tu od osnivanja. Onima koji se tek dosele sleduje samo redovna plata i osiguranje bez udela vlasništva u preduzećima.

Huaši se nada da će jednog dana prerasti u grad, ali vreme će pokazati da li će njegove čudne atrakcije u kombinaciji sa orvelovskim načinom života njegovih stanovnika nastaviti da napreduju.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kineski mališani uče da kuvaju u vrtići  TikTok/scene_of_asia

(MONDO)