BRISEL NA NOGAMA, DISTANCIRALI SE OD ORBANA! Otišao u Rusiju i napravio haos - "Nema pravo da nas zastupa"

Poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi izazvala je burne reakcije u Briselu.

EPA/ZOLTAN MATHE/MTI

Šokantna poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, samo pet dana nakon što je ta zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom, izazvala je burne reakcije u Briselu. Iako se očekivalo da će Mađarska predsedavati kao iskreni posrednik između zemalja EU i ostaviti po strani nacionalni stav, čini se da je Orban odlučio drugačije.

Kako bi se distancirali od Orbana, EU je saopštila da, iako je on predsedavajući, nema ovlašćenja da u ime Evropske unije deluje u odnosima sa trećim zemljama. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Žozep Borelj, koji je i šef zajedničke spoljne politike Unije, rekao je u saopštenju za javnost da je ova poseta isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

"Mađarska trenutno predsedava Savetom po rotaciji do 31. decembra 2024. godine. To joj ne daje pravo na bilo kakvo zastupanje unije u spoljnoj politici, jer je to ovlašćenje predsednika Evropskog saveta na nivou šefova država ili vlada i visokog predstavnika za spoljnu politiku i sigurnost na nivou ministara", rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost naglašava da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu.

"Stav EU o ruskom činu agresije na Ukrajinu predstavljen je u brojnim zaključcima Saveta. Ovakav stav isključuje kontakte između EU i predsednika Putina. Mađarski premijer stoga ni u kom smislu ne predstavlja EU. Pored toga, vredi napomenuti da je predsednik Putin optužen od strane Međunarodnog krivičnog suda i da je izdat nalog za hapšenje zbog njegove uloge u prinudnoj deportaciji dece iz Ukrajine u Rusiju", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost, Žozep Borelj.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"ORBAN MOŽEDA ČEKA RUSKE TENKOVE NA GRANICI MAĐARSKE!" Analitičar tvrdi: JEDNO bi mogli da iskoriste da dublje prodru na ZAPAD!  kurir televizija

(Mondo/U. M.)