FRANCUSKI PREMIJER PODNOSI OSTAVKU! Novi šok nakon rezultata izbora

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je podnošenje ostavke.

LUDOVIC MARIN / AFP / Profimedia

Francuski premijer Gabrijel Atal izjavio je da će podneti ostavku. Ovo dolazi nakon što projekcije pokazuju da je levičarska koalicija, Novi narodni front, prešla u vođstvo na parlamentarnim izborima. Atal kaže da će ostati na toj funkciji tokom Olimpijskih igara u Parizu ili onoliko koliko bude potrebno.

Projekcije anketa pokazuju da nijedna stranka nije osvojila potpunu većinu. Francuski predsednik rizikuje da bude primoran da deli vlast sa premijerom koji se protivi njegovoj pro-poslovnoj i proevropskoj politici. 

Gabrijel Atal se na funkciji premijera Francuske nalazi od 9. januara ove godine. On je na tom mestu nasledio premijerku Elizabet Born. Atal je ujedno i najmlađi premijer Francuske u istoriji.

Podsetimo, prema projekcijama anketa, u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora prvo mesto zauzela je levičarska kolaciji Novi narodni front koja je osvojila je 43,29 odsto glasova (između 180 i 215 poslanika), na drugom mestu je koalicija "Zajedno" kojoj Makron pripada koja je osvojila 31,43 odsto glasova (između 150 i 180 poslanika) i na trećem mestu je koalicija "Nacionalno okupljanje" koja je osvojila 25,28 odsto glasova (između 120 i 150 poslanika).

Povodom navedenih rezultata oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron. On je izjavio da se večeras neće obraćati, kao i da navedeni rezultati ne pokazuju ko će vladati u narednom periodu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"FRANCUSKA SE POZICIONIRA KAO ZEMLJA PREDVODNICA U EVROPI" Todorov: U interesu Srbije da ima saradnju sa najmoćnijom privredom EU  kurir televizija

(Mondo/A.V.)