NOVI PROBLEMI ZA BOING! Pod lupom više od 2.500 aviona, jedna stvar može da bude kobna

Pokrenuta je inspekcija 2.600 aviona "Boing 737".

Youtube/screenshot/cnbc

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) saopštila je danas da zahteva inspekciju 2.600 aviona "Boing 737" zbog straha da bi putničke maske sa kiseonikom mogle da se pokvare u hitnim slučajevima, piše "Rojters". Zahteva se inspekcija aviona nakon brojnih izveštaja o pomeranju generatora kiseonika u jedinici za putničke usluve što bi moglo da dovede do nemogućnosti da se putnicima obezbedi dodatni kiseonik tokom pada pritiska.

Uprava je dodala da je njena direktiva odmah stupila na snagu i da zahteva inspekcije i korektivne mere ako je potrebno u roku od 120 do 150 dana kada je reč o modelu "737 maks". FAA takođe zabranjuje avio-kompanijama da instaliraju potencijalno neispravne delove.

Avio-kompanije moraju da izvrše opštu vizuelnu inspekciju i ako je potrebno zamene generatore kiseonika novim ili ispravnim generatorima kiseonika i termalnim jastučićima sa trakama. Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država zahtevalo je da proizvođač aviona "Boing"  prizna krivicu na osnovu krivičnih optužbi nakon što je utvrđeno da je kompanije prekršila nagodu o odloženom krivičnom gonjenju iz 2021. godine zbog dve avionske nesreće iz 2018. i 2019. godine u kojima je stradalo 346 ljudi.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mladoženja na avionu  TikTok/stefanbejic

(MONDO/A.B.)