KIJEV TVRDI - RUSI GAĐALI BOLNICU RAKETOM KH-101! Moćan projektil raznosi sve, a postoji i nuklearna verzija

Domet rakete Kh-101 sličan je njenom prethodniku Kh-55.

Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija u ponedeljak projektilom pogodila glavnu dečju bolnicu u Kijevu i da je ispalila rakete na druge gradove širom zemlje, ubivši najmanje 41 civila. Bio je to najgori talas vazdušnih napada poslednjih meseci. Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da je bolnica pogođena ruskom raketom Kalibr Kh-101 i da su na licu mesta pronađeni dokazi, tačnije delovi zadnjeg dela rakete sa serijskim brojem i deo sistema za navođenje.

Šefica posmatračke misije UN rekla je u utorak da je smrtonosni napad na dečju bolnicu u ukrajinskoj prestonici Kijevu verovatno izazvan direktnim pogotkom ruskog projektila. "Analiza video snimka i procena napravljena na mestu incidenta ukazuju na veliku verovatnoću da je dečja bolnica pretrpela direktan pogodak, a ne oštećenje usled presretnutog (projektila)", rekla je Danijela Bel, šefica misije UN za ljudska prava u Ukrajini. Ona je dodala da njen tim, koji je posetio lokaciju u ponedeljak, nije mogao da donese konačnu odluku, ali da izgleda da je raketu lansirala Rusija.

Ako je istina da je bolnica napadnuta raketom Kh-101, treba napomenuti da postoji i nuklearna verzija Kh-102 , a obe su 2012. godine zamenile raniji projektil Kh-55. Domet rakete Kh-101 sličan je njenom prethodniku Kh-55, iako je teško postići konsenzus među različitim izvorima. Većina izvora procenjuje domet između 2.500 i 2.800 kilometara. Raketa Kh-101 duga je 7,45 metara, prečnika pola metra, a pri lansiranju je teška oko 2,3 tone, objašnjava tportal. Ova raketa krstari na visini od 15 kilometara brzinom od 0,75 maha, a u poslednjoj fazi leta, pre nego što pogodi cilj, spušta se na visinu od 30 do 70 metara. Konvencionalna bojeva glava verzije Kh-101 je teška 450 kilograma, a varijanta Kh-102 može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 250 kT.

Obe varijante koriste inercijalni navigacioni sistem kombinovan sa GLONASS-om i prepoznavanjem terena, a za poslednju fazu leta rakete koriste TV/infracrveni sistem za prepoznavanje ciljeva. Prema ruskim izvorima, rakete imaju pogađanja mete od 10 do 20 metara. 

Inače, Kremlj je u utorak saopštio da je napad na dečju bolnicu u Kijevu dan ranije bila odgovorna ukrajinska PVO, a ne Rusija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije pružio dokaze za svoju tvrdnju, ali je rekao: "Insistiram, mi ne napadamo civilne ciljeve. Apelujem na vas da se vodite izjavama ruskog Ministarstva odbrane koje apsolutno isključuje da je bilo napada na civilne ciljeve i koje ističe da je reč o padu PVO sistema", dodao je on.

Ukrinform / Sipa Press / Profimedia 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

RUSIJA KORISTI STRATEGIJU ZAPADA - SMENA ŠOJGUA PRAVI POTEZ?! Miletić tvrdi: Traže OGROMNI NOVAC zaglavljen od pre skoro 20 godina  Kurir televizija

(Mondo/U. M.)