ORBAN SA NATO SAMITA PRAVO KOD TRAMPA: Razgovori o Ukrajini u luksuznom odmaralištu na Floridi

Mađarski premijer Orban sastaće se sa Donaldom Trampom.

ZOLTAN FISCHER / AFP / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se sutra sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, prenosi Tajm pozivajući se na neimenovane, ali obaveštene izvore.

Orban bi mogao da otputuje u Trampovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi nakon samita NATO-a u Vašingtonu, gde su saveznici potvrdili "nepovratni" put Ukrajine ka članstvu, kao i 43 milijarde dolara finansiranja za sledeću godinu.

Prethodno je mađarski lider posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu u svojoj "mirovnoj misiji". Tokom posete Kijevu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je Orbanov predlog o prekidu vatre.

Orban je u dobrim odnosima sa Putinom i Trampom

Orban godinama ima odlične odnose sa konzervativcima u SAD i jedini je evropski lider koji je otvoreno prijateljski nastrojen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata od početka ruske invazije pohvalno govorio o Trampu, hvaleći ga kao "čoveka mira".

Kandidat Republikanske stranke za predsednika je više puta rekao da bi mogao da okonča rat u roku od 24 sata ako bude izabran za predsednika, ne navodeći korake za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve.

Tramp nije tražio od Orbana da postavi temelje za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, rekao je jedan od izvora za Tajm, opisujući sutrašnju posetu kao "neformalniju".

Orban u martu: Tramp će prestati da pomaže Ukrajini ako bude izabran

Mađarski premijer je u martu rekao da će Tramp prestati da finansira Ukrajinu ako bude ponovo izabran za predsednika.

Bivši američki predsednik dugo je kritikovao američku pomoć Ukrajini, a kao republikanski predsednički kandidat, njegov uticaj je značajno doprineo višemesečnom zastoju u Kongresu oko američke pomoći Ukrajini.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije  kurir televizija

(Index/MONDO/N.D.)