PA, ČIJI JE GIBRALTAR AKO NIJE NJIHOV? Španski fudbaleri digli frku - to je tačka ključanja u odnosima sa Englezima

"Gibraltar je Španija" - Zašto je to skandal? Kakve veze ima Španija, Gibraltar i Velika Britanija?

Alberto Gardin / imago sportfotodienst / Profimedia

Kapiten španske reprezentacije Alvaro Morata i najbolji igrač nedavno završenog Evropskog prvenstva Rodrigo Hernandez "Rodri" su se našli u centru međunarodnog skandala kada su prilikom izlaska na binu, tokom proslave titule prvaka Evrope, skandirali "Gibraltar je Španija". Povodom "skandiranja" oglasila se vlada Gibraltara izražavajući razočaranje zbog političke proslave španskih fudbalera, ali su ih odmah osudili i u Velikoj Britaniji, tako da će Rodri - inače igrač Mančester sitija - biti u velikom problemu kada se vrati na Ostrvo.

A verovatno se sada mnogi pitaju - Zašto su ga osudili i u Velikoj Britaniji? Zašto je to skandal? Kakve veze ima Španija, Gibraltar i Velika Britanija? Gibraltar je enklava na granici Španije i Maroka, a pod britanskom je vlašću od 18. veka, iako Španija traži od Engleza da joj ga vrati. Dakle, Gibraltar je britanska prekomorska teritorija sa nešto više od 34.000 stanovnika. Španija ga je zauvek ustupila Velikoj Britaniji Ugovorom iz Utrehta 1713. godine i postala je važna pomorska baza.

Suverenost Gibraltara je bila najznačajnije pitanje tenzija u odnosima Španije i Engleske. Stanovnici Gibraltara dva puta su podržali britansku vladavinu na referendumima i žestoko se protive povratku pod vlast Španije, ali je Španija ostala pri pravu na tu teritoriju. Postojale su nesuglasice o tome kako da se kontroliše granica otkako je Velika Britanija izašla iz Evropske unije, a samim tim i Gibraltar.

Pogledajte skandiranje igrača Španije tokom proslave titule prvaka Evrope: "Gibraltar je Španija"!

Britanska vlada je objavila da je spremna da poštuje volju građana Gibraltara. Dana 17. novembra 2002. godine održan je referendum na kojem su se građani Gibraltara izjašnjavali o zadržavanju britanskog suvereniteta nad Gibraltarom. Rezultati referenduma su pokazali da je 99% građana za ostanak trenutnog stanja, dok je samo 1% bilo za podelu suvereniteta između Španije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Španija je Gibraltar izgubila u ratu 1704. nakon čega je suverentitet dobila Velika Britanija, koja je tamo izgradila i vojnu bazu. Međutim, Madrid i dalje smatra da ova teritorija treba da pripadne Španiji, a Komitet za međunarodne odnose Britanskog parlamenta nedavno je objavio i preporuke o Gibraltaru pozivajući britansku Vladu da zauzme čvršći stav, jer je ponašanje Španije u vezi s Gibraltarom neprihvatljivo.

Za Madrid je Gibraltar upravo samo to - kolonija preostala iz Britanske imperije. To poluostrvo, koje je fizički vezano za Španiju i trebalo bi, prema njihovom mišljenju, da bude špansko. Španski general Franko je pre više od 50 godina rekao da će Gibraltar jednog dana "kao zrela voćka" sam pasti u ruke Španije, ali Gibraltarci su već dva puta glasali za to da ostanu sa Britanijom.

Alberto Gardin / imago sportfotodienst / Profimedia 

Podsetimo, nije to jedina politička tema koja je aktuelna u Španiji posle finala Evropskog prvenstva pošto su Baskijci, pre svih Mikel Merino i Mikel Ojarzabal, na udaru da su "izdajnici" jer igraju za reprezentaciju države u kojoj su rođeni. Tako su u rodnom gradu Ojarzabala, heroja finala u Berlinu, ispisani uvredljivi transparenti.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"Fudbal se vraća kući"  Kurir

(Mondo)