"NIJE U PITANJU SAJBER NAPAD"! Oglasila se kompanija odgovorna za haos širom sveta, otkriven problem

Kompanija "Crowdstrike", odgovorna za IT kvar, oglasila se povodom globalnog problema koji je prouzrokovala.

MONDO/Bojana Zimonjić/Shutterstock

Globalni tehnološki kvar izazvao je ogromne probleme zbog "pada" Majkrosofta. Avio-kompanije, medijske kuće, banke, železnice, bolnice, maloprodajni lanci širom sveta suočavaju se sa pravim kolapsom. Do svetskog tehnološkog kvara došlo je krivicom proizvođača programa za kibersigurnost "CrowdStrike", koji je u opticaj pustio neispravno ažuriranje. Povodom navedenog IT problema oglasio se šef uprave "Crowdstrike", George Kurtz, javlja BBC.

"Crowdstrike aktivno radi sa svojim klijentima koji su pogođeni defektom koji je otkriven u jednom ažuriranju za strojeve koji rade na operativnom sustavu Windows. Kavr nije uticao na 'Mac' i 'Linux' računare. Ovo sigurno nije incident ili kibernetički napad", poručio je Kurtz.

MONDO/Bojana Zimonjić 

Prema njegovim rečima, kvar je identifikovan, a korisnici se mogu javiti na portal za podršku. 

"Nadalje, preporučujemo organizacijama da komuniciraju sa predstavnicima 'Crowdstrikea' putem službenih kanala. Naš tim je potpuno mobilisan kako bi osigurao sigurnost i stabilnost svih naših klijenata", stoji u saopštenju koje potpisuje šef uprave Crowdstrikea.

Povodom velikg globalng IT kvara oglasio se i Majkrosoft, čiji je operativni sustav Windows došao na udar greške u ažuriranju sigurnosnog softvera koji je obelodanila kompanija "CrowdStrike".

"Svesni smo problema koji utiču na Windows uređaje zbog ažuriranja sa softverske platforme. Očekujemo rešenje", rekao je portparol Majkrosofta, prenosi BBC.

Podsetimo, IT kvarom pogođeni su aerodromi u Velikoj Britaniji, Australiji, Španiji, Amsterdamu, Nemačkoj, Indiji i Sjedinjenim Državama. Letovi na aerodromima kasne, dok je veliki broj njih otkazan. Iz Er Srbije saopštili su da Srbiju mogu da očekuju slični problemi u pogledu avio-saobraćaja.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DRON POGODIO TEL AVIV, ZATAJILA IZRAELSKA PVO: Ima mrtvih, jemenski Huti preuzeli odgovornost za napad  Reuters

(Mondo/A.V.)