"Vreme je da se rat u Gazi završi": Kamala uputila oštre reči Netanjahu

Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini, a ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet meseci je poražavajuće, naela je Haris.

Kenny Holston - Pool via CNP / Zuma Press / Profimedia

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris izvršila je pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi, koji bi ublažio patnje palestinskih civila. To je učinila strožijim tonom nego predsednik Džo Bajden .

"Vreme je da se ovaj rat završi. Ne možemo sebi da dozvolimo da otupimo na patnju i neću ćutati", rekla je Haris u izjavi nakon sastanka s Netanjahuom.

Njene primedbe bile su oštre i ozbiljne i pokrenule su pitanje da li bi bila agresivnija u odnosima s Netanjahuom ako bude izabrana za predsednika SAD. Međutim, analitičari ne očekuju da će doći do velike promene u politici SAD prema Izraelu, najbližem savezniku Vašingtona na Bliskom istoku.

"Izrael ima pravo da se brani, a važan je i način na koji to čini. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet meseci je poražavajuće", rekla je još Haris.

Dodala je da kada kaže poražavajuće misli na "slike mrtve dece i očajnih gladnih ljudi, koji beže u sigurnost, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put".

Podsetimo, predsednik Sjedinjenih Američkih država Džozef Bajden saopštio je u nedelju da se povlači iz predizborne trke. On je odmah po odustajanju podržao potpredsednicu Kamlu Haris za novog predsedničkog kandidata. Kako ocenjuju analitičari pred njom se nalazi veliki izazov, pa su šanse da pobedi Donalda Trampa veoma male. Zvanično imenovanje novog demokratskog kandidata za predsednika održaće se u avgustu, na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"KAMALA NE POZNAJE SPOLJNOPOLITIČKE TEME" Sukob mišljenja u programu uživo: Ona će se fokusirati na GLAVNU temu među biračima  Kurir televizija

(Dnevni avaz/Mondo/A.V.)