"Ako luda liberalka pobedi, američki san je mrtav": Tramp uputio oštre reči Haris, ona uzvratila istom merom

Kampanja pred američke predsedničke izbore, zakazane za 5. novembar, uveliko je u toku.

CNN/screenshot/X/@CalltoActivism/Printscreen

Američka potpredsednica Kamala Haris nazvala je republikanskog protivnika Donalda Trampa "jednostavno čudnim", dok je Tramp opisao Haris kao "zlu, bolesnu i nesposobnu".

Ratoborni nastupi zaokružili su burnu nedelju u kojoj se Kamala Haris izborila za vrh na demokratskoj listi predsedničkih kandidata nakon što je predsednik Džo Bajden (81) odustao od kandidature pod sve većim pritiskom kolega demokrata.

Niz anketa pokazuje da je njen ulazak u igru, za nekoliko dana izbrisao prednost koju je Tramp imao u odnosu na Bajdena. Haris je, govoreći na skupu na kojemu su se prikupljala sredstva u Pitsfildu u državi Masačusets, rekla da je Trampova retorika i njegovog potpredsednika, senatora J. D. Vanca, "jednostavno čudna".

Njeno ponavljanje reči "čudan", koju koristi da opiše svoje protivnike, deo su bizarne, nove strategije demokrata. Njena kampanja je nazvala Trampa "starim i prilično čudnim" nakon njegova pojavljivanja na Fox Newsu u četvrtak, a najmanje jedan pristalica pojavio se ispred lokacije jučerašnjeg skupa držeći natpis "Tramp je čudan".

Trump održao skup u dvorani za hokej na ledu

Kao što je učinila tokom brojnih nastupa u kampanji ove nedelje, Haris (59) je ponovno uporedila svoju pravosudnu karijeru kao tužioca sa Trampovim pravosudnim iskustvom kao osuđenika i rekla da se njena ponuda biračima odnosi na budućnost, dok Tramp (78) želi da vrati zemlju u "mračnu prošlost".

S druge strane, Tramp je pokrenuo niz napada na skupu u St. Cloudu u Minesoti, tvrdeći da će Haris "da uništi zemlju" i kritikujući je po pitanjima koja se kreću od javne sigurnosti do imigracije. "Ako luda liberalka poput Kamale Haris uđe, američki san je mrtav", rekao je Tramp, dodajući da je Haris "još gora" od Bidena.

Govor bivšeg predsednika, pun od ranije poznatih optužbi i tvrdnji o izbornoj prevari, jasno je dao do znanja da je njegov kratkotrajni poziv na jedinstvo, nakon pokušaja atentata na njega pre dve nedelje, potpuno nestao.

"Želim da budem fin. Svi oni kažu: 'Mislim da se promenio'. Ne, nisam se promenio. Možda sam postao gori", rekao je Tramp.

Nastup bivšeg predsednika u dvorani za hokej na ledu sa 8.000 sedećih mesta bio je u skladu sa zahtevima američke tajne službe. Preporuka tajne službe jeste da Tramp izbegava velike događaje na otvorenom nakon pokušaja atentata na skupu u Pensilvaniji. Međutim, bivši predsednik je juče na svojoj platformi "Truth Socia" rekao da će da nastavi sa održavanjem skupova na otvorenom i da je Tajna služba "pristala da znatno pojača svoje operacije" kako bi ga zaštitila.

Debakl Bajdena i uspon Haris

Minesota nije izabrala republikanskog predsedničkog kandidata 52 godine. Trampova kampanja smatra da je to sada nadohvat ruke nakon što je Bajdenova popularnost u anketama pala, nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati 27. juna. Ulazak Kamale Haris u predsedničku utrku međutim dao je podsticaj demokratskoj kampanji zbog sumnji demokrata u Bajdenove šanse da porazi Trampa ili Bajdenovu sposobnost da vodi zemlju ako uspe.

Haris, prva crnkinja i prva Amerikanka azijskog porekla koja je bila potpredsednica, prikupila je više od 100 miliona dolara za 36 sati nakon što je Bajden odlučio da odustane od trke. Jučerašnje prikupljanje sredstava donelo je više od 1.4 miliona dolara od oko 800 učesnika, rekla je njena kampanja.

Tramp se obratio na konferenciji o kriptovalutama

Ranije u subotu, Tramp se obratio na konferenciji o kriptovalutama u Nashvilleu, u sklopu šireg republikanskog nastojanja da se dodvori kripto entuzijastama uoči izbora 5. novembra. Obećao je da će od Amerike da stvori "svetsku kripto prestonicu", što je daleko od njegovog stava 2021. godine, kada je bitcoin nazvao "prevarom".

Tramp je upozorio da će Kina i druge zemlje da prihvate kripto ako SAD to ne učini i obećao propise prilagođene industriji ako bude izabran. Kina trenutno brani kriptovalute.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"PRETNJE SMRĆU STVARAJU ATMOSFERU U KOJOJ SU IZVRŠENI ATENTATI NA FICA I TRAMPA" Gosti Redakcije o napadima na predsednika Srbije  kurir televizija

(Index.hr/Mondo/A.V.)