Ruse čeka pakao ako izgube ovu bitku: Povukli sve ratne brodove, a najgore tek sledi

Bitka na Azovskom moru samo što nije počela prema ocenama analitičara.

Liveuamap.com/Facebook/screenshot/Володимир Зеленський/YouTube/Screenshot/Guardian News

Ruska crnomorska flota pretrpela je velike gubitke u prethodnom periodu, piše britanski "Telegraf". Rusi su dosad izgubili skoro jednu trećinu mornarice koja je ili zaplenjena ili uništena.

Takođe, prethodne nedelje je i poslednji ratni brod ruske mornarice napustio luku u Sevastopolju koja je bila baza ruske vojske od 2014. godine. Portparol ukrajinske mornarice Dmitri Pletenčuk naveo je da je to bio "istorijski dan" koji treba pamtiti.

Prema njegovim rečima, ruskih brodova više nema u Azovskom moru. Azovsko more naslanja se na severoistočnu obala poluostrva Krim i spojeno je sa Crnim morem.

Kako dalje navodi britanski list, ruski predsednik Vladimir Putin naziva Krim "svetom zemljom" koja je do nedavno bila okružena ruskim trupama, a sada više nije. Severno od Azovskog mora nalaze se ruske trupe koje su imale zaleđinu u vidu mornarice, ali ti rezervni položaji su sada izgubljeni.

shutterstock/Peter Hermes Furian 

Sa juga, prilaz Azovskom moru moguć je preko Kerčkog mosta koji je već bio kolateralna šteta sukoba ruskih i ukrajinskih trupa. Ova građevina predstavlja "žilu kucavicu" za transport ruske armije.

Vojni analitičari smatraju da je pitanje trenutka kada će Ukrajina napasti ključnu tačku ruske vojske za transport pešadije i oklopnih vozila - Kerčki most. Time bi ruske trupe bile "podeljene" i grupa koja je ostala istočno od Krima bi bila zaštićena, dok bi ova koja je ostala na Krimu ostala sama pred Ukrajincima koji u tom području koriste zapadne rakete dugog dometa koje su se dosad pokazale kao prilično efikasne.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI" Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK  Kurir televizija

(MONDO/A.B.)