U Teheranu, gde je ubijen lider Hamasa, bio i turski šef diplomatije! Turci pobesneli, stigla reakcija iz Ankare

Turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan je prisustvovao inauguraciji novog predsednika, koja se održavala u Teheranu.

lev radin/Shutterstock

Iz Turske je stigla jedna od prvih reakcija na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanija, a tamošnje vlasti kažu da je to jasan dokaz da Izrael ne namerava da postigne mirovni sporazum. Podsetimo, nešto ranije ovog jutra Hamas je potvrdio da je njihov lider Hanija ubijen u izraelskom napadu u Teheranu, gde je prisustvovao inauguraciji novog predsednika. Turski ministar inostranih poslova Hakan Fidan takođe je prisustvovao ceremoniji.

"Napad pokazuje da Netanjahuova vlada nema nameru da postigne mir", navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova. On je takođe dodao da ovaj atentat ima za cilj da proširi rat u Gazi na regionalni nivo.

Iranska Revolucionarna garda prva je objavila vest o ubistvu lidera Hamasa, rekavši da je Hanijina rezidencija u Teheranu "pogođena" i da je ubijen zajedno sa telohraniteljem. O ubistvu njihovog političkog lidera oglasio se i sam Hamas, rekavši da "ovo neće proći bez njihovog odgovora".

"Ubistvo vođe Ismaila Hanija je kukavički čin i neće ostati bez odgovora", rekao je član policijskog biroa Hamasa Musa Abu Marzuk u saopštenju. U međuvremenu, palestinski predsednik Mahmud Abas takođe je osudio ubistvo Hanija, nazvavši ga "kukavičkim činom" i pozvao Palestince da ostanu ujedinjeni protiv Izraela.

Podsetimo, Ismail Hanija je ubijen u prestonici Irana gde je prisustvovao inauguraciji novog predsednika zemlje. Ubijen je u svojoj rezidenciji. Njegovo ubistvo usledilo je nakon što je Izrael u utorak napao uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu, ubivši višeg komandanta grupe koju podržava Iran, za koju je rekao da je odgovorna za raketni napad vikendom na Golansku visoravan koju je Izrael aneksirao.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"GAZA MOŽE DA UTIČE DOSTA NA NAŠ SLUČAJ" Stručnjaci analiziraju izlaganje Srbije u Njujorku: Ovo je vetar u leđa našoj diplomatiji  Kurir televizija

(Mondo/U. M.)