Orban doveo Brisel do ludila, nastavlja da ih "maltretira"! Stigao odgovor na njegov novi potez - "Biće posledica"

Mađarska olakšala proces dobijanja viza za radnike uz Rusije i Belorusije.

Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Mađarska je odlučila da olakša proces dobijanja viza za strane radnike iz Rusije i Belorusije, što je izazvalo žestoku reakciju Brisela. Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Iva Johansson uputila je pismo vlastima u Budimpešti, na čelu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, povodom ove odluke.

"Rusija je bezbednosna pretnja. Treba nam više, a ne manje opreza. Omogućavanje potencijalnim agentima i špijunima iz Rusije lakši pristup Evropskoj uniji bio bi bezbednosni rizik za sve nas", napisao je Johanson.

Program "nacionalne kartice" ranije je bio otvoren za građane Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Ukrajine, Moldavije i Severne Makedonije, a novom odlukom Orbanove vlade dodane su Rusija i BelorusijaReč je o dvogodišnjoj vizi za radnike, što umnogome olakšava proces bezbednosnih provera i procedura. Može se produžiti za još tri godine, čime bi se ispunili uslovi za potencijalno državljanstvo.

Orban i njegova vlada naveli su da će ruski i beloruski radnici najviše raditi na izgradnji nuklearne elektrane koja će raditi na tehnologiji iz Rusije, a optužbe iz Brisela su nazvali apsurdnim i licemernim, navodeći da je "mađarski migracijski sistem najstroži u EU". Ipak, iz Brisela su najavili da će biti posledica, iako nisu objavili više detalja.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"ORBAN MOŽEDA ČEKA RUSKE TENKOVE NA GRANICI MAĐARSKE!" Analitičar tvrdi: JEDNO bi mogli da iskoriste da dublje prodru na ZAPAD!  kurir televizija