"Pretnje su postale sve monstruoznije i ozbiljnije" Ruske službe pokrenule novi "rat" u Evropi

Kritičari Rusije koji su van zemlje tvrde da njihova zemlja čini sve što može kako bi ih ućutkala.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ruski kritičari Kremlja koji su van svoje zemlje su u intervjuu za "BBC" naveli da Rusija čini sve što može kako bi ih ućutkala. Dva policajca u civilu čekala su Dmitrija Gudkova kad je tokom leta 2023. godine stigao na aerodrom Luton u Londonu.

"Presreli su me čim sam izašao iz aviona. To mi se nikad dotad nije dogodilo", rekao je Dmitrij Gudkov, ruski opozicioni političar.

Policija ga nije uhvapsila, već je htela da ga upozori. Oni su mu saopštili da se nalazi na "spisku" ljudi koji su u opasnosti i pitali su ga gde će odsesti i koji telefon planira da koristi.

Dmitrij Gudkov je koosnivač Antiratnog odbora, organizacije koja se oštro protivi ratu u Ukrajini. U Rusiji ga vlasti traže zbog "širenja lažnih vesti o ruskoj vojsci".

Analitičar Mark Galeoti, koji proučava ruske bezbednosne službe, kaže da se kampanja protiv ruskih "neprijatelja" u inostranstvu intenzivirala. On kaže da Kremlj cilja sve kritičare koji su na Zapadu.

"Mislim da to odražava rastuću paranoju Kremlja pa se uključio u egzistencijalnu političku borbu", naveo je Galeoti.

Ruska istraživačka novinarka Alesja Marohovskaja dobila je više pretnji u poslednje vreme. Ona se odselila u Prag, u Češku.

"Paraziti ne mogu mirno da spavaju", glasila je preteća poruka.

Ona je prvobitno mislila da je poruku dobila od nekog Čeha. Međutim, vremenom su poruke sa istog broja postale sve gore i ozbiljnije - "Nazivaju me ološem i prete da će me pronaći gde god prošetam svog psa".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"I BELORUSIJA MOGUĆA META AMERIČKIH RAKETA!" Šahrimanjan Obradović: Ukrajina će pobediti u ovoj fazi rata, zahvaljući OVOM ORUŽJU!  kurir televizija

(MONDO)