"Izbegavajte naš vazdušni prostor" Sprema se veliki sukob na Blistom istoku

Iran je izdao obaveštenje aviokompanijama da izbegavanju njihov vazdušni prostor.

Sepahnews / Zuma Press / Profimedia

Iran je izdao zvanično obaveštenje aviokompanijama da izbegavanju njihov vazdušni prostor, javlja "Wall Street Journal". Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je u nedelju tokom telefonskog razgovora ministrima spoljnih poslova grupe G7 da bi Teheran mogao da napadne Izrael u narednih 24 do 48 sati. 

Izrael je saopštio da je spreman za napad, a Sjedinjene Američke Države su se takođe oglasile i saopštile da će braniti Izrael. Tenzija na Blistom istoku nastala je nakon ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

Da podsetimo, Iran je 2020. godine oborio ukrajinski avion kada je stradalo ukupno 176 osoba na letu. Taj napad dogodio se samo nekoliko sati nakon što je Amerika izvela napad u kojem je ubijen vrhovni iranski general Kasim Sulejmani.

U aprilu ove godine, Iran je ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael. Skoro 100 odsto dronova i projektila je oboreno, a važno je istaći da je Iran tada unapred obavestio diplomate o svojoj reakciji i time je dao vremena Izraelu i njegovom glavnom savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"IRAN VEROVATNO NEĆE NAPASTI IZRAEL?" Eksperti za Kurir šokirali: Zavladao veliki strah, prete im KATASTROFALNE POSLEDICE  Kurir televizija

(MONDO)