F16 tek stigao na front i odmah nestao! Drama u Ukrajini, moćna letelica krenula ka ovoj zemlji i iščezla

Nedavni let ukrajinskog aviona F16 iznad Odese izazvao je širok odjek u ruskoj i ukrajinskoj javnosti.

IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Let ukrajinskog aviona F16 iznad Odese privukao je veliku pažnju u ukrajinskim i ruskim vojnim krugovima. Avion je napustio vazdušni prostor Odese, krenuo je ka Moldaviji i odjednom je nestao.

Ruta ka Moldaviji izazvala je spekulacije o mogućem baziranju ovih lovaca van zone ukrajinskog vazdušnog prostora. Ove podatke pruža "Telegram" kanal "Rezime i analitika SVO-a".

Mnogi analitičari spekulišu da bi zapadni lovci F-16 mogli biti stacionirani u susednim zemljama kao što je Moldavija kako bi se izbegla neposredna pretnja. Takvo rešenje omogućilo bi da se održi borbena gotovost lovaca i istovremeno minimiziraju rizici od njihovog uništenja na ukrajinskoj teritoriji.

Ipak, pojedini ruski izvori tvrde da su lovci uskladišteni u zapadnim i jugozapadnim delovima Ukrajine. O tome svedoči prisustvo spoljnih rezervoara za gorivo na avionima, viđeni na fotografijama, koji omogućavaju lovcima da pređu značajne udaljenosti.

Šef komiteta ruske dume za odbranu Andrej Kartapolov ranije je izjavio da će lovci F-16 i njihovi aerodromi van Ukrajine postati legitimna meta ruske vojske ako učestvuju u borbenim misijama. “Svaki pokušaji upotrebe ovih lovaca protiv nas biće suzbijeni, a mi ćemo preduzeti sve neophodne mere da neutrališemo pretnju”, naglasio je Kartapolov.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"HUTI SA TRI RAKETE POGODILI AMERIČKI NOSAČ AVIONA!" Dr Laban: Jasno je da je u pitanju HIPERSONIČNO oružje koje oni NE PROIZVODE!  kurir televizija

(OružjeOnline/MONDO/Aleksandar Blagić)