"Najgora sezona ikada": Prva asocijacija na ovo grčko ostrvo je gužva, a meštani otkrivaju da li je zaista tako

Sezona na Santoriniju nije baš tako dobra.

damann/shutterstock

Santorini u Grčkoj deluje kao da je stalno krcat turistima, međutim, lokalci tvrde da im je upravo zbog takvih snimaka sezona lošija nego ikad.

Santorini je definitivno jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, posebno u ovo doba godine. Prema nekim podacima, njegove prepoznatljive bele kuće, crkve s plavim kupolama i azurno plavo more godišnje poseti oko 3,4 miliona turista. Na vrhuncu sezone dnevno tamo pristaju kruzeri, brodovi,  čamci s možda čak i 17 hiljada posetilaca, a čim se iskrcaju, oni se zapute prema turističkim centrima poput glavnog grada Fire i severozapadnog grada Oije.

"Instagram ostrvo"

Oia je naširoko poznata po svojim zalascima sunca. Santorini je prozvan "Instagram ostrvom" zbog upečatljivih pejzaža i pogleda koji na fotografijama izgledaju lepo i bez ikakvih filtera. Uske ulice i vile na klisurama deluju kao da su stalno pune turista koji lokalnom stanovništvu, kojeg ima oko 15 hiljada, ne dopuštaju normalnu svakodnevicu tokom letnjih meseci. Međutim, kad padne mrak, meteža nestane, a neki se čak žale da se ostrvo pretvori u grad duhova, piše CNN.

Prvi čovek Santorinija Nikos Zorzos predložio je da se uvede ograničenje na broj kruzera koji mogu da pristanu na ostrvo. Zorzos smatra da dnevno na njega ne bi trebalo da pristane više od 8.000 posetilaca. Njegov predlog podržao je grčki premijer Kiriakos Mitsotakis, koji je Bloombergu rekao da će to ograničenje uvesti 2025. godine.

Ipak, neki stanovnici Santorinija kažu da ogroman broj turista nije najveći i jedini problem.

"Najgora sezona ikad"

Đanluka Čimenti, turistički vodič, rekao je da društvene mreže stvaraju pogrešan utisak o broju turista na grčkom ostrvu. Kad je špic sezone, sve je krcato. Ali kad nije – pustoš.

"Prazan je kao nikad, ovo je najgora sezona ikad", rekao je Čimenti. Najviše je turista na Santoriniju u julu i avgustu. Uprkos tome, centri gradova na ostrvu zamru nakon 21 sata. Čimenti kaže da u restoranima i hotelima ima dosta mesta. Santorini ceni i kruzere i manje grupe turista, međutim aktuelno stanje nije održivo i lokalci kažu da se nešto mora promeniti. 

Ostrvska infrastruktura je zastarela i ne može da opsluži toliki broj ljudi. Čimenti kaže da je popunjenost hotela u odnosu na normalnu sezonu manja za oko 70 posto. Druge lokalne firme takođe trpe velike gubitke.

Snimci prenatrpanih ulica na Santoriniju obilaze društvene mreže i odvraćaju ljude od dolaska, tvrdi Čimenti. Međutim, kako on kaže, stvarno stanje je drugačije, a Santorini bi zbog tih slika mogao ostati i bez gostiju koji dolaze van sezone. 

Proširena ponuda za Grčku

Međunarodno udruženje operatera kruzera (MUOK) razgovaralo je s grčkim ministrom pomorstva i strvske politike Kristosom Stilianidesom o krizi na Santoriniju i najavilo da će poštovati dnevni limit od 8.000 posetilaca, te da će proširiti ponudu za Grčku kako bi oslabio pritisak na najpopularnija mesta kao što su Santorini i Mikonos.

Prema podacima MUOK-a, gotovo dve trećine kruzerskog turizma u Grčkoj otpada na Pirej, Santorini i Mikonos. Čimenti smatra da turiste treba podsticati da rade različite stvari, pa se onda na najpopularnijim delovima ostrva ne bi stvarale ogromne gužve.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"GRČKA NAJJEFTINIJA, ALI NEMA SMEŠTAJA ZA MALE PARE" Seničić: Sezona bolja nego prošle godine, a OVO JE OMILJENA DESTINACIJA  kurir televizija

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)