Apokaliptične slike iz Atine, ljudi beže iz grada! Vatra guta kuće i automobile - približava se metropoli!

Dramatične slike stižu iz Atine.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Šumski požar izazvan olujnim vetrom besneo je u ponedeljak kod Atine, spalivši drveće, kuće i automobile i primoravši na evakuaciju bolnica i najmanje 11 gradova i sela, saopštile su grčke vlasti. Stotine šumskih požara izbile su širom Grčke od maja. Iako su letnji požari uobičajeni u Grčkoj, izuzetno toplo i suvo vreme povezano sa klimatskim promenama učinilo je požare učestalijim i intenzivnijim, kažu naučnici.

Više od 560 vatrogasaca uz podršku dobrovoljaca, 17 aviona sa vodenim bombama i 15 helikoptera bore se sa najnovijim šumskim požarom, koji je izbio u nedelju u 15 časova po lokalnom vremenu u blizini Varnavasa, 35 kilometara severno od prestonice. Do ponedeljka ujutro, vatra se proširila na jug i buktala je na nekoliko frontova, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku opštinu Nea Makri i planinu Penteli severno od Atine.

Jaki vetrovi stalno menjaju pravac plamena. "Uprkos teškim borbama i nadljudskim naporima tokom noći, vatra se veoma brzo proširila i stigla do planine Penteli", rekao je zvaničnik vatrogasne brigade. Vatrogasni avioni prekinuli su operacije tokom noći i nastavili napore u ponedeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a pojedini stanovnici su noć proveli u skloništima. 

Najmanje tri bolnice u Penteliju su evakuisane. Vatra, sa plamenom visokim i do 25 metara, proširila se "kao munja" usled olujnog vetra, rekao je u nedelju portparol vatrogasne službe Vasilis Vatrakojanis.

Gusti oblaci dima zamračili su u nedelju uveče nebo nad Atinom. Nekoliko sati kasnije, plamen je gorio u blizini predgrađa Dionisa, oko 23 km severoistočno od središta grada i obližnjih područja. Premijer Kirijakos Mitotakis požurio je nazad u Atinu sa vikend-godišnjeg odmora na ostrvu Krit kako bi nadgledao reagovanje na požar, rekao je vladin zvaničnik, sa još svežim sećanjima na požar 2018. godine u kome su poginule 104 osobe u primorskom gradu Mati, u blizini glavnog grada.

Posle najtoplije zime u istoriji i dugih perioda sa malo ili bez padavina, predviđa se da će Grčka imati najtoplije leto ikada. Vlasti su u visokoj pripravnosti zbog šumskih požara do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na "veoma tešku sedmicu". "Pola Grčke biće u crvenom", rekao je u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas, navodeći temperaturu od oko 40 stepeni Celzijusa i jak vetar.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

CRNA GORA U POŽARIMA! VETAR IH RASPLAMSAVA, vatrogasci sinoć imali pune ruke posla! Kurir saznaje koja su najugroženija mesta  kurir televizija

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)