Besne požari na području Atine! Grčka uputila hitan apel za pomoć Evropskoj uniji

Zbog jakog vetra požar se proširo na više frontova.

x / Anna Gerolymatou

Šumpski požari u okolini Atine besne od nedelje uveče. Evropska unija objavila je danas da će četiri države članice da pošalju vatrogasce u Grčku kako bi pomogli u gašenju velikog požara u predgrađu Atine, na zahtev grčke vlade.

"Mehanizam EU za civilnu zaštitu aktiviran je na zahtev grčkih vlasti", rekao je portparol EU Balazs Ujvari u saopštenju, precizirajući da će vatrogasce poslati Italija, Francuska, Češka i Rumunjska.

Više od 560 vatrogasaca, 17 aviona sa vodenim bombama i 15 helikoptera bori se sa ogromnim šumskim požarom koji je izbio juče u 15 časova po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 kilometara severno od Atine, preneo je Rojters.

Evakuirano 11 gradova i sela

Do jutros požar se proširio ka jugu i goreo je na nekoliko frontova, uključujući selo Gramatiko, drevni grad Maraton, primorsku opštinu Nea Makri i planinu Penteli severno od Atene. Jaki vetrovi neprestano menjaju smer širenja plamena. Evakuirano je najmanje 11 gradova i sela.

Helikopteri za gašenje požara prekinuli su sa radom tokom noći i nastavili u ponedjeljak ujutro. Policija je pomogla u evakuaciji, a neki stanovnici su proveli noć u skloništima. Evakuirane su najmanje tri bolnice u Penteliju.

Plamen visok 25 metara

Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se "poput munje" zbog olujnog vetra, rekao je u nedjelju portparol vatrogasaca Vasilis Vatrakogianis.

Gusti oblaci dima zatamnili su sinoć nebo nad Atinom. Nekoliko sati kasnije gorelo je u blizini predgrađa Dionisosa, oko 23 kilometara severoistočno od središta grada i obližnjih područja. Vlasti su na visokom nivou pripravnosti za požare do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na "vrlo tešku sedmicu".

"Polovina Grčke će biti u crvenom", rekao je u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias, upozoravajući na temperature od oko 40 stepeni uz jake vetrove.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Požar u Fabrici Dorado  Kurir

(Index.hr/Mondo/Aleksandra Virijević)