Preminula najstarija žena na svetu u 117. godini! Marija par dana pre smrti predosetila da je kraj

Španska penzionerka Marija Branjas Morera preminula je u 117. godini.

Facebook/Screenshot

Najstarija živa osoba na svetu, španska penzionerka Marija Branjas Morera, koja je rođena u Americi i preživela epidemiju kuge i dva svetska rata, preminula je u 117. godini, otkrila je njena porodica. Špankinja Marija Branjas Moreira je umrla u snu, saopštila je njena porodica na društvenoj mreži X.

"Marija Branjas nas je napustila. Umrla je kako je želela: u snu, mirno i bez bola", napisala je njena porodica na društvenoj mreži X. "Uvek ćemo je pamtiti po savetima i njenoj dobroti", dodali su.

Marija Branjas je poslednjih 20 godina živela u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olotu na severoistoku Španije, gde je u martu proslavila svoj 117. rođendan. Stručnjaci su se divili njenom mentalnom i fizičkom zdravlju, ali je u srceparajućoj poslednjoj poruci koju je objavila sa svojim pratiocima u utorak, kada je navela da se oseća "slabo".

"Moj kraj se približava. Ne plačite, ja ne volim suze. I iznad svega, nemojte da patite za mnom. Gde god da odem, biću srećna", poručila je na nalogu koji vodi njena porodica, piše Daily Mail.

Ginisova knjiga rekorda

Ginisova knjiga rekorda zvanično ju je proglasila kao najstariju osobu na svetu u januaru 2023. nakon smrti francuske časne sestre Lusil Rendon u 118. godini. Nakon njene smrti, najstarija živa osoba na svetu je Japanka Tomiko Itooka, koja je rođena 23. maja 1908. godine i ima 116 godina, prema američkoj gerontološkoj istraživačkoj grupi.

Marija Branjas je rođena u San Francisku 1907. tokom drugog talasa bubonske kuge koji je pogodio ovaj američki grad. Njena porodica je odlučila da se vrati u Španiju 1915. tokom Prvog svetskog rata nakon što se njen otac Josep razboleo.  Na kraju je umro od tuberkuloze na brodu dok su plovili Atlantikom, a njegova sada stogodišnja ćerka se povredila tokom pada na tom istom putovanju. Kasnije je otkrila da je tada izgubila sluh na jedno uvo.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"NE MOGU VIŠE OVAKO DA ŽIVIM, NEMAM VIŠE SNAGE" Baka Emira ostala sama u trošnom stanu, ne zna kako će POSLE VELIKOG POŽARA  Kurir televizija

 (Dejli mejl/MONDO/J.D.)