Kinezi najviše zainteresovani za mađarske "zlatne vize": Poznati svi detalji, a EU besni zbog jednog poteza

Detalji o zlatnim vizama u Mađarskoj.

YouTube/printscreen/M1 - Híradó/Shutterstock/justit

Mađarska će početkom sledeće godine pokrenuti zlatne vize koje je odobrila Orbanova vlada. Briselu, koji se godinama bori sa Orbanom oko raznih politika i odluka, to se definitivno neće dopasti.

Šta je program mađarske zlatne vize?

Program omogućava investitorima da steknu desetogodišnje pravo boravka u Mađarskoj i mađarski pasoš, koji omogućava slobodno kretanje unutar Šengena, pod uslovom da kupe nekretninu u vrednosti od najmanje 500.000 evra.

Druga opcija je ulaganje najmanje 250.000 evra u fondove za ulaganja u nekretnine koje izdaje Mađarska narodna banka. Treća opcija je javna donacija od najmanje milion evra.

Rusi i Belorusi nisu isključeni iz programa

Ovaj program bi mogao da izazove nezadovoljstvo Evropskoj uniji jer ne isključuje građane Rusije i Belorusije, uprkos činjenici da Rusija vodi rat protiv Ukrajine, a Belorusija podržava rusku agresiju.

Od jula ove godine ruski i beloruski državljani mogu da uđu u EU preko Mađarske kao strani radnici sa nacionalnom ličnom kartom, koja im omogućava slobodno kretanje unutar Šengena.

Sada je lako dobiti mađarsku ličnu

Od 8. jula ove godine u Mađarskoj će po povoljnim uslovima moći da rade državljani osam zemalja - Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Belorusije, Moldavije, Crne Gore, Ruske Federacije, Srbije i Ukrajine. Lična karta se može dobiti na dve godine, uz mogućnost produženja za još tri godine.

Međutim, ovaj program je izazvao zabrinutost u vezi sa potencijalnim bezbednosnim rizicima. Mađarski stručnjak Andraš Rac upozorio je da će ovaj korak značajno otvoriti tržište rada za Ruse i Beloruse, što smatra velikim bezbednosnim rizikom. Svoje nezadovoljstvo je izrazio i predsednik Evropske narodne partije Manfred Veber.

Strah od ruskih špijuna

Baltičke zemlje su izrazile zabrinutost, a evropski komesar za unutrašnje poslove zatražio je od mađarskog ministra unutrašnjih poslova Šandora Pintera da objasni kako će mađarska vlada sprečiti ruske špijune da uđu u zemlju.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto tvrdi da uključivanje državljana Rusije i Belorusije u program ne predstavlja bezbednosni rizik za Šengen, ističući da ulazak i boravak zahtevaju detaljne provere. On je takođe kritikovao severnoevropske i baltičke političare zbog, kako kaže, kampanje dezinformacija protiv programa.

Za ovo su do sada najveće interesovanje pokazali Kinezi

Kineski građani su do sada pokazali najveće interesovanje za ovaj program. Kineski investitori i dalje pokazuju interesovanje za nekretnine u Budimpešti, iako su nekretnine u prestonici preskupe, pa se okreću jeftinijim opcijama na periferiji grada.

Program Zlatne vize koristiće i Mađarskoj. Država i Mađarska narodna banka će kratkoročno profitirati od dolaska stranih investitora, što će dodatno podstaći tržište nekretnina.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"O SRPSKOJ PETICIJI ZA UKIDANJE VIZA mogao bi da raspravlja i BRITANSKI PARLAMENT?" Evo šta je PRESUDNO da bi se zahtev prihvatio  Kurir televizija

 (Index.hr/MONDO/J.D.)