Opet odloženo poletanje svemirske misije! Astronauti nisu bili bezbedni, kompanija "SpaceX" objasnila zašto

Odloženo je poletanje svemirske misije "Falcon Dawn", jer astronauti ne bi bili bezbedni u kapsuli prečnika četiri metra.

Youtube/CBS News

Kompanija "SpaceX" još jednom je odložila početak svoje najnovije misije: hrabar i rizičan put u Van Alenove radijacijske pojaseve Zemlje. U raketi, koja nije poletela već dva planirana puta, biće četvoročlana posada civila koji će, između ostalog, imati za cilj da sprovedu prvu komercijalnu šetnju svemirom.

Misija, nazvana "Polaris Dawn", trebalo je da poleti u sredu u 3:38 ujutro po istočnom vremenu, ali je kompanija odlučila da odloži poletanje zbog nepovoljnih vremenskih uslova za povratak posade na Zemlju. Poslednje odlaganje dolazi nakon što je planirani pokušaj lansiranja u utorak ujutro iz NASA svemirskog centra Kenedi na Floridi odustao zbog problema sa zemaljskom opremom na lansirnoj platformi.

"Zbog nepovoljnih vremenskih prognoza u područjima na obali Floride, gde je bilo planirano sletanja, sada odustajemo od večerašnjih i sutrašnjih mogućnosti lansiranja 'Falkona 9". Timovi će nastaviti da prate vremenske prilike za povoljne uslove za lansiranje i povratak", objavila je kompanija "SpaceX".

Youtube/CBS News 

U intervjuu za CNN ranije ovog meseca, Džered Ajzakman, milijarder osnivač platforme za plaćanje "Shift4", koji istovremeno finansira ovu misiju uz "SpaceX" i deo posade, rekao je da je pronalaženje optimalnog vremena za povratak na Zemlju nakon njihovog kratkog putovanja u orbitu presudno.

"Imamo pet, šest dana - možda malo više - za održavanje života u vozilu. Dakle, morate biti zaista sigurni u to gde imate toleranciju grešaka i redundantnost u vašim sistemima. Morate biti zaista sigurni u vremenske prilike za povratak na Zemlju", rekao je on.

Četvoročlana posada, koja se nada da će izvesti prvu svemirsku šetnju privatnih astronauta, bila je u karantinu čekajući lansiranje.

Ajzakman je u utorak uveče objavio da očekivano vreme poletanja misije "Polaris Dawn" u velikoj meri zavisi od vremenske prognoze, koju će procenjivati iz dana u dan.

Kada dođe do novog datuma lansiranja, "SpaceX" planira da emituje događaj uživo na "X", platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Tviter, koju je izvršni direktor kompanije "SpaceX" Ilon Mask kupio 2022. godine.

Posada će se voziti u orbitu na vrhu rakete Falcon 9, pričvršćene unutar kapsule "Dragon" u obliku igloa, prečnika oko četiri metra.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"POSTOJI MILIJARDU PLANETA IDENTIČNIH KAO ZEMLJA, NISMO SAMI U SVEMIRU!" Šokantne tvrdnje eksperata o postojanju vanzemaljaca  Kurir televizija

(MONDO/CNN)