Ukrajina jeftinim oružjem okreće rat u svoju korist: "Sastavljamo ih kao IKEA", letećim nameštajem gađaju Ruse

Ukrajinske kompanije sada proizvode stotine naoružanih dronova mesečno, tzv. dronove kamikaze.

Frequentis

Zapadna tehnologija i finansiranje pomažu Ukrajini u izvođenju stotina dalekometnih napada unutar Rusije. Sve se to dešava uprkos činjenici da NATO saveznici i dalje odbijaju da dozvole Ukrajini da koristi zapadnu municiju za napade na ciljeve u Rusiji - uglavnom iz straha od eskalacije. Ukrajina je poslednjih meseci pojačala svoje dalekometne udare unutar Rusije, lansirajući na desetine dronova istovremeno na strateške ciljeve nekoliko puta nedeljno. Ciljevi uključuju baze vazduhoplovstva, skladišta nafte i municije i komandne centre.

Ukrajinske kompanije sada proizvode stotine naoružanih dronova mesečno, tzv. dronove kamikaze, i to za mali deo cene koju je potrebno platiti kako bi se slična letelica proizvela na zapadu. Iz jedne zapadne kompanija rekli su BBC-ju da ta praksa već ima neproporcionalan uticaj na rusku ratnu ekonomiju uz relativno male troškove. BBC je razgovarao sa brojnim akterima uključenim u takve misije. Među njima je i jedan od najvećih proizvođača ukrajinskih dronova, kao i kompanija koja je pomogla u razvoju softvera koji je Ukrajini omogućio izvođenje takvih napada.

Fransisko Sera-Martins, suosnivač kompanije "Terminal Autonomy", kaže da strategija već stvara velike dileme za Moskvu. On smatra da će uz dodatna ulaganja, napadi dronovima velikog dometa preokrenuti tok rata u korist Ukrajine. Pre osamnaest meseci, kompanija "Terminal Autonomy" nije ni postojala. Sada proizvodi više od stotinu dronova tipa "AQ400 Scythe" mesečno, koji imaju domet od čak 750 km. Kompanija takođe proizvodi stotine dronova kratkog dometa "AQ100 Bayonet" mesečno, koji mogu da lete nekoliko stotina kilometara.

"Sastavljamo ih kao IKEA"

Dronove prave od drveta i sklapaju u bivšim fabrikama nameštaja u Ukrajini. Sera-Martins, bivši inženjer australijske vojske, osnovao je kompaniju sa ukrajinskim suosnivačem, uz podršku američkih finansijera. To je jedna od najmanje tri kompanije koje sada proizvode dronove u Ukrajini u značajnim količinama.

Sera-Martins opisuje svoje bespilotne letelice kao "maltene leteći namještaj": "Sastavljamo ih kao IKEA". Potrebno je oko sat vremena izradu trupa i pola sata za stavljanje "mozga" u njega - elektronike, motora i eksplozivaNjihov dron "Bayonet" košta nekoliko hiljada dolara. Nasuprot tome, ruski projektil protivvazdušne odbrane koji je korišćen za njegovo obaranje može koštati više od milion dolara. Ali, nisu samo jeftini dronovi ono što čini razliku.

Palantir, glavna američka kompanija za analizu podataka, bila je jedna od prvih zapadnih tehnoloških kompanija koja je pomogla ukrajinskim ratnim naporima. Počeli su obezbeđivanjem softvera za poboljšanje brzine i tačnosti artiljerijskih udara. Sada su Ukrajini dali nove alate za planiranje udara bespilotnih letelica dugog dometa.

Britanski inženjeri iz Palantira, zajedno sa svojim ukrajinskim kolegama, napravili su program za generisanje i mapiranje najboljih načina dolaska drovnova do zadanih ciljeva. Palantir jasno stavlja do znanja da nije uključen u misije, ali je pomogao u obuci više od 1.000 Ukrajinaca da koriste njegov softver.

Palantir je novinarima BBC pokazao kako to u principu funkcioniše. Koristeći velike količine podataka, program može da mapira rusku protivvazdušnu odbranu, radare i elektronsko ometanje. Krajnji proizvod izgleda slično topografskoj karti.

Što su uže konture na mapi, to je teža protivvazdušna odbrana. Ukrajina je unapred identifikovala ciljane lokacije koristeći komercijalne satelitske snimke i obaveštajne signale. Luis Mozli iz Palantira kaže da program pomaže Ukrajini da zaobiđe rusko elektronsko ratovanje i sisteme protivvazdušne odbrane kako bi postigla svoj cilj.

"Razumevanje i vizuelizacija toga u prostoru je zaista ključ za optimizaciju ovih misija", kaže on. Udare bespilotnih letelica dugog dometa koordiniraju ukrajinske obaveštajne agencije koje deluju u tajnosti.

Šalju desetine dronova na jednu metu

Desetine dronova mogu biti ispaljene na jednu metu - cifra ponekad dostiže 60 po meti. Napadi se uglavnom vrše noću. Većina dronova će biti oborena, oko 10% će stići do cilja, ali često je to dovoljno

Ukrajina je morala da pronađe načine za suzbijanje ruskog elektroničkog ometanja. "Dron Scythe" kompanije "Terminal Autonomy" koristi vizuelno pozicioniranje, odnosno navigira pomoću veštačke inteligencije, bez ljudske intervencije. Palantirov softver je već mapirao najbolje rute leta. Sera-Martins kaže da je upravljanje velikim brojem bespilotnih letelica ključno za nadjačavanje i iscrpljivanje ruske protivvazdušne odbrane. Jednako važna je i činjenica da su dronovi višestruko jeftiniji od projektila koji pokušavaju da ih obore.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

VOJNI ANALITIČAR UŽIVO SA POLIGONA PEŠTER: Noviteti su nam ruski sistem REPELENT i dronovi kamikaze KOMARAC I OSICA  Kurir televizija