Preminuo najpoznatiji Putinov "špijun": Ime dobio po predsedniku, telo pronađeno na obali Norveške

Kit pod imenom Hvaldimir pronađen je mrtav.

Profimedia

Beluga kit pod nadimkom Hvaldimir, koji je prvi put primećen blizu obale Norveške dok je nosio pojas, pronađen je mrtav, piše "Gardijan". Telo kita pronađeno je u subotu.

Kit je dobio naziv po ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Zapravo, na norveškom jeziku reč kit se kaže hval, a ostatak je nastao iz imena ruskog predsednika i tako je ovaj kit dobio nadimak Hvaldimir.

"Nažalost, našli smo Hvaldimira kako pluta u moru. On je preminuo, ali nije jasno šta je uzrok smrti", rekao je morski bloger Sebastijan Štrand za "NRK", norveški javni servis.

Kit je bio dugačak 4,2 metra i težak tonu i 225 kilograma. Njega su prvi put primetili ribari u aprilu 2019. godine blizu severnog ostrva Ingoja, blizu arktičkog grada Hamerfesta.

Kit je tada na sebi imao nešto što je izgledao kao mali fotoaparat i kopču sa natpisom "Oprema Sankt Peterburg". Tada su mnogi posumnjali da je beluga "špijunski kit".

Tokom prethodnih godina, beluga je viđena u vodama blizu norveških pomorskih gradova. Uvek se ovaj kit rado igrao sa ljudima zbog čega su norveški mediji o njemu pisali kao vrsti kita koji je dobar za terapiju u Ruskoj Federaciji. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

NATO SPROVEO OPERACIJU ŠPIJUNAŽE SRBIJE? Lutovac izneo šok tvrdnje: Koristili su letelicu "Artemis", a OVO IH JE ZANIMALO  Kurir televizija

(MONDO)